Isarescu: Turbulentele globale afecteaza Romania prin scumpirea creditului si rating
Data publicarii: 06-11-2007 | EconomieAccentuarea turbulentelor pe piata internationala, care duce la scumpirea creditului si poate afecta ratingurile Romaniei, ar trebui sa determine o regindire a mixului de politici economice, deoarece acesta nu mai este optim, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Se intra intr-o faza de accentuare a presiunilor inflationiste la nivel mondial, scumpirea marfurilor agro-alimentare, energetice si a altor marfuri, precum aurul, accentueaza presiunile inflationiste", a mai spus Isarescu.
Guvernatorul BNR a mai precizat ca turbulentele pe pietele externe ar putea avea drept consecinte pentru Romania accesul mai dificil la finatarea externa si deteriorarea ratingurilor.
Ratingul "este un indicator extrem de fin al perceptiei Romaniei pe plan international", a spus Isarescu.
Adancirea deficitul de cont curent reprezinta un motiv de ingrijorare in conditiile in care acesta constituie o supapa si largirea acestuia va introduce mai multe frictiuni intre cresterea economica si inflatie. "Deficitul de cont curent este foarte mare si va fi perceput din ce in ce mai rau de investitorii straini, in conditiile aversiunii la risc", a mentionat Isarescu.
Guvernatorul BNR a precizat ca, in Romania, deficitul de cont curent este creat preponderent de sectorul privat, de exemplu de bancile comerciale.
Ca repere pentru regandirea mixului de politici economice in perioada urmatoare, guvernatorul BNR a mentionat continuarea reformelor structurale pentru stimularea productivitatii si a competitivitatii pe plan extern a produselor romanesti si o politica fiscala mai restrictiva.
"Este necesar ca politicile fiscale sa preia o parte din sarcinile dezinflationiste si de corectare a dezechilibrelor externe", a adaugat Isarescu.
El a explicat ca prin interventia la nivelul politicilor fiscale se refera la o imbunatatire a structurii bugetului, adica la o modificare din interior a acestuia si nu numai la o interventie asupra veniturilor.
"Restructurarea politicilor monetare poate compensa numai partial derapajele importante ale politicilor fiscal-bugetare si de venituri (salarii si pensii)", a conchis guvernatorul bancii centrale.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile