Piata romaneasca de servicii IT va creste cu 25% anul acesta
Data publicarii: 01-11-2007 | IT&CPiata de servicii IT din Romania va creste cu 25% anul acesta fata de 2006, pe fondul aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, ca urmare a investitiilor straine directe si prin prisma dezvoltarii economice, arata un studiu realizat de International Data Corporation (IDC) remis joi.
"Piata romaneasca de servicii IT va creste accelerat anul acesta fata de 2006, cand valoarea pietei amintite se situa la circa 244 milioane dolari", se arata in studiul IDC. Potrivit acestuia, cresterea pietei de servicii IT de anul trecut a fost de circa 22,3% fata de anul 2005.
"Avand cateva avantaje importante - cum ar fi suprafata si localizare, apropierea culturala de vestul Europei si Statele Unite, puternice abilitati tehnice si lingvistice - Romania devine un competitor extrem de important in domeniul serviciilor IT si, in acelasi timp, o piata de desfacere foarte atractiva pentru jucatorii internationali", declara in comunicat Calin Mirea, research analyst la IDC Romania.
Piata romaneasca de servicii IT este dominata de companiile internationale, arata cercetarea. Primii trei furnizori de pe piata au fost, anul trecut, IBM, HP si Siveco, a caror cota cumulata a reprezentat aproape 35% din valoarea totala a pietei. In vreme ce liderul pietei si-a mentinut pozitia din anul precedent, ceilalti doi jucatori au urcat de pe pozitiile patru, respectiv sase, potrivit IDC.
Serviciile de integrare de sistem au reprezentat cea mai mare parte din veniturile totale ale pietei de servicii IT, cu o cota de 24,3%, urmate de suport hardware si instalare (17,8%) si suport software si instalare (13,6%). IDC se asteapta ca aceste categorii de servicii sa joace in continuare un rol important in piata romaneasca de IT.
Cel mai important client pentru serviciile IT a fost sectorul de productie, cu 16,5% din totalul cheltuielilor. Sectorul de utilitati s-a clasat pe locul secund, cu o cota de 16,3%, in timp ce sectorul guvernamental a fost al treilea, cu 15,9%. Se asteapta ca cererea pentru servicii IT sa creasca puternic in urmatorii ani, mai ales in telecomunicatii si sectorul financiar, potrivit IDC.
Companiile de telecomunicatii trebuie sa investeasca in IT pentru a castiga clienti si a-i fideliza, intr-o piata care se apropie rapid de saturare, in timp ce, in domeniul serviciilor financiare cererea pentru noi solutii IT va creste datorita competitiei acerbe precum si nevoii de aliniere la reglementarile bancare europene si internationale.
IDC considera ca, in domeniul serviciilor IT, cheltuielile vor creste in mod constant cu o medie de peste 18% in urmatorii cinci ani.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile