Isarescu: Am ajuns la limita de control a instrumentelor monetare
Data publicarii: 01-11-2007 | Finante-BanciBanca Nationala a Romaniei (BNR) a ajuns la limita instrumentelor de politica monetara pe care le foloseste, deoarece in ultimele luni a avut loc un avans rapid al creditelor in valuta, finantate prin marirea datoriei private externe pe termen scurt, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"In ultimele trei-patru luni a explodat creditul in valuta. Or, n-are nicio treaba dobanda de politica monetara cu creditul in valuta", a declarat Isarescu, la seminarul "Pietele financiare in Romania Europeana".
El a amintit si de mentinerea unor rezerve minime obligatorii mari, de 20% din pasivele in lei si 40% din cele in valuta ale bancilor, cele mai mari din Europa, pe care le-a motivat in contextul mentinerii unui consum mai ridicat decat poate economia sa ofere, ceea ce se rasfrange intr-un deficit de cont curent ce ar putea ajunge la 14% in acest an.
Drept urmare, Isarescu a facut apel la mentinerea unui deficit fiscal in limite reduse. "Nu mai este momentul de relaxare fiscala", a spus guvernatorul, care a reluat declaratii mai vechi in care cerea rigoare fiscala. El a argumentat ca, in contextul unui deficit extern mare stimulat de cererea privata, un deficit bugetar semnificativ ar adauga o presiune suplimentara, desi nu el cauzeaza dezechilibrului extern. "Daca deficitul de cont curent ar fi creat de Ministerul de Finante prin deficit bugetar mare, ca in Ungaria, i-am spune direct acest lucru", a declarat Isarescu.
Isarescu a cerut si temperarea cererilor de majorari salariale. "Neven Mates (fost negociator sef al FMI n.r.) spunea inca din 2005, dar nu prea a fost ascultat, ca nu se poate sa aveti doua indexari salariale pe an cu inflatie sub 10%, nu dureaza", a aratat el.
"Nu mai trageti atat de economia asta", a cerut Isarescu, referindu-se la presiunile pentru majorari salariale sau de cresteri de pensii, in acelasi timp cu pretentia ca preturile sa nu creasca.
"Economia romaneasca a dat maximum in ultimii ani, suntem in al noualea an de crestere economica, si am putera avea inca noua ani, dar cu politici intelepte", a spus Isarescu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice