Angajatii care-si bat sefii pot obtine despagubiri in instanta

Data publicarii: 01-11-2007 | HR/Cariere

Persoanele concediate, chiar si pe drept, isi pot recistiga usor locul de munca datorita procedurilor legale pe care patronii nu reusesc sa le respecte, noteaza Cotidianul. Desfacerea contractelor de munca in urma unor abateri disciplinare dintre cele mai grave, cum ar fi consumul de alcool la serviciu sau lovirea superiorului, poate fi intoarsa in instanta cu ajutorul Codului muncii.

Prezent la dezbaterea "Codul muncii si tinerii debutanti in resurse umane", conferentiarul dr. Florin Fainisi a exemplificat citeva spete juridice in care angajatii si-au redobindit locul de munca chiar daca gresisera grav, ca urmare a nerespectarii de catre angajator a procedurii de concediere. "Exista un caz in care un individ a lovit un inginer, cu martori, dar, in urma unei cercetari prealabile facute defectuos de angajator si a unor documente defectuos intocmite, acesta cistiga in instanta procesul. Angajatorul este obligat sa-l angajeze si sa-i plateasca salariile din urma. De ce? Pentru ca exista in Codul muncii o procedura prealabila, o formula a deciziei de concediere data de angajatori, pe care trebuie sa o respecti intocmai", a spus Fainisi.

Pe de alta parte, angajatii pot demonstra usor ca au fost concediati abuziv. "G.M., sef departament financiar-contabilitate, a fost angajata cu contract individual de munca la o societate comerciala pina la o anumita data, cind raporturile de munca au incetat cu acordul partilor. Din motivarea deciziei reiese ca masura a fost dispusa ca urmare a reorganizarii societatii, care nu dispune de locuri de munca vacante, compatibile cu pregatirea ei profesionala. G.M. a contestat decizia de concediere in instanta. De ce? Pentru ca, in cazul unei concedieri in urma unei reorganizari economice, acest motiv trebuie sa fie real, nu fictiv. Or, in toate situatiile in care instanta constata ca motivele invocate nu sint corespunzatoare, angajatul a cistigat procesul, in acest caz, G.M. mentionind ca desfiintarea locului de munca nu a fost efectiva, pentru ca, dupa concediere, societatea comerciala a angajat persoane cu pregatire economica", a explicat Florin Fainisi. In schimb, desi angajatii cer si daune morale, acestea sint respinse de instanta, din lipsa de probe.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: