Stresul extrem, noua boala a adultilor
Data publicarii: 01-11-2007 | LifestyleNivelul stresului este din ce in ce mai acut la adulti, arata un studiu realizat de Asociatia Psihologica Americana, citat de WebMd. Studiul americanilor arata ca locul de munca, banii, responsabilitatile legate de familie si problemele de sanatate sunt principalele motive de stres. Cand sistemul nervos devine vulnerabil, oamenii vad pericole si acolo unde acestea nu exista.
Studii facute la nivel european demonstreaza, de asemenea, ca Romania are cea mai ridicata valoare europeana in ceea ce priveste stresul.
Suntem programati sa simtim pericolele
Potrivit psihologilor, fiecare persoana are o anumita sensibilitate la stres si un anume prag de rezistenta. Unii oameni pot suporta mai mult, altii mai putin. "Sistemul nervos central are un mecanism de adaptare. Astfel, exista portiuni in creier responsabile cu scanarea mediului si identificarea pericolelor, ceea ce inseamna ca oamenii sunt "programati" sa sesizeze lucrurile negative. Exista insa si persoane care vad pericolele acolo unde nu sunt", explica psihologul Bogdana Bursuc.
Relax!
Tensiunea ne afecteaza fizic si emotional
Sondajul facut de cercetatorii americani arata ca multi participanti apreciau stresul ca pe un factor natural ce apare in viata lor.
Majoritatea subiectilor (82%) marturiseau ca sunt capabili sa tina stresul sub control. Totusi, 77% apreciau ca, in urma cu o luna, tensiunea careia au trebuit sa ii faca fata i-a afectat fizic si profesional.
In plan fizic, ei descriau simptome precum oboseala, durerile de cap, de stomac, tensiunea musculara, ametelile, modificarile de apetit si libidou. Altii puneau mai mult accentul pe schimbarile din planul emotional. Acestia marturiseau ca din cauza stresului s-au simtit irascibili, nervosi, lipsiti de energie si gata sa planga din orice.
Studiul a mai aratat ca stresul i-a tinut treji numeroase nopti pe aproximativ jumatate dintre subiectii testati. Acestia spuneau ca, intr-o luna, pierd in jur de 21 de ore de somn.
Respondentii au mai raportat si modificari ale alimentatiei. Astfel, ei spuneau ca in perioadele agitate obisnuiesc sa consume mai multa ciocolata si bomboane.
Dintre cei care erau fumatori, doua treimi recunosteau ca stresul ii face sa creasca numarul tigarilor, iar 17% apreciau ca beau mai mult alcool.
Serviciul si banii, principalii factori stresanti
Intrebati fiind despre motivele care ii fac sa se simta tensionati, acestia enumerau cel mai frecvent problemele legate de serviciu (74%) si bani (73%).
Pe urmatoarele locuri se plasau responsabilitatile ce tineau de familie (copii, cheltuielile casei), problemele de sanatate ori cele cu partenerul. Cei diagnosticati cu "stres extrem" erau in special persoanele cu venituri mai mici.
Desi 10% dintre participanti recunosteau ca fiind util ajutorul unui terapeut, doar 7% spuneau ca s-au gandit sa apeleze la sprijinul unui profesionist.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman