Doi din zece angajati isi fura patronul
Data publicarii: 01-11-2007 | HR/CariereUna din cinci persoane care sunt implicate in savarsirea fraudelor de natura economica este, statistic, angajata in cadrul companiei sau institutiei pagubite, noteaza Curentul. De mentionat, totodata, ca una din zece persoane implicate in infractiuni economice este angajata intr-o funtie de conducere in institutia-victima.
Potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers, pierderile companiilor romanesti provocate de infractiunile de natura economica in ultimii doi ani au totalizat 13,7 milioane de dolari, in timp ce pe plan global acestea s-au ridicat la 4,2 miliarde de dolari. Cel mai frecvent tip de frauda este furtul. 20 la suta dintre persoanele care sunt implicate in fraude de natura economica sunt angajate in cadrul companiei sau institutiei pagubite.
Mai mult de atat, conform raportului Pricewaterhouse Coopers (PwC), jumatate din procentul de mai sus ocupa functii de management. De mentionat ca 83% dintre angajatii care au fraudat au lucrat peste cinci ani in cadrul firmei. La fel de ingrijorator este faptul ca mai mult de 36 la suta dintre firmele romanesti participante la studiul realizat de compania de audit au fost victimele unor infractiuni economice in ultimii doi ani. Pierderile companiilor romanesti provocate de fraude in acesta perioada au totalizat 13,7 milioane de dolari. Pierderile au survenit in urma unor infractiuni economice cum ar fi insusirea necuvenita a unor active, frauda contabila, mita si coruptie, spalare de bani si incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala. La nivel global, pierderile directe declarate se ridica la 4,2 miliarde de dolari.
Fraude "cu clasa"
Cel mai frecvent tip de frauda este furtul, mentionat de 23% dintre respondentii care au declarat ca au suferit infractiuni economice, in timp ce incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala si frauda contabila au fost, ambele, declarate de 15% dintre respondenti. Dintre autorii fraudelor, 89% sunt de sex masculin, cel mai frecvent cu varsta cuprinsa intre 31 si 50 de ani, dintre care jumatate sunt absolventi de studii superioare. "Cu toate ca numarul fraudelor este in scadere, valoarea pagubelor se dubleaza de la an la an. Asta inseamna ca furturile devin din ce in ce mai gandite", au spus reprezentantii PwC.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile