Doi din zece angajati isi fura patronul
Data publicarii: 01-11-2007 | HR/CariereUna din cinci persoane care sunt implicate in savarsirea fraudelor de natura economica este, statistic, angajata in cadrul companiei sau institutiei pagubite, noteaza Curentul. De mentionat, totodata, ca una din zece persoane implicate in infractiuni economice este angajata intr-o funtie de conducere in institutia-victima.
Potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers, pierderile companiilor romanesti provocate de infractiunile de natura economica in ultimii doi ani au totalizat 13,7 milioane de dolari, in timp ce pe plan global acestea s-au ridicat la 4,2 miliarde de dolari. Cel mai frecvent tip de frauda este furtul. 20 la suta dintre persoanele care sunt implicate in fraude de natura economica sunt angajate in cadrul companiei sau institutiei pagubite.
Mai mult de atat, conform raportului Pricewaterhouse Coopers (PwC), jumatate din procentul de mai sus ocupa functii de management. De mentionat ca 83% dintre angajatii care au fraudat au lucrat peste cinci ani in cadrul firmei. La fel de ingrijorator este faptul ca mai mult de 36 la suta dintre firmele romanesti participante la studiul realizat de compania de audit au fost victimele unor infractiuni economice in ultimii doi ani. Pierderile companiilor romanesti provocate de fraude in acesta perioada au totalizat 13,7 milioane de dolari. Pierderile au survenit in urma unor infractiuni economice cum ar fi insusirea necuvenita a unor active, frauda contabila, mita si coruptie, spalare de bani si incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala. La nivel global, pierderile directe declarate se ridica la 4,2 miliarde de dolari.
Fraude "cu clasa"
Cel mai frecvent tip de frauda este furtul, mentionat de 23% dintre respondentii care au declarat ca au suferit infractiuni economice, in timp ce incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala si frauda contabila au fost, ambele, declarate de 15% dintre respondenti. Dintre autorii fraudelor, 89% sunt de sex masculin, cel mai frecvent cu varsta cuprinsa intre 31 si 50 de ani, dintre care jumatate sunt absolventi de studii superioare. "Cu toate ca numarul fraudelor este in scadere, valoarea pagubelor se dubleaza de la an la an. Asta inseamna ca furturile devin din ce in ce mai gandite", au spus reprezentantii PwC.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business