Angajatii se considera competenti, iar respinsii se scuza ca n-au pile
Data publicarii: 31-10-2007 | HR/CariereDoar persoanele care reusesc sa se angajeze pe posturi foarte vinate au incredere in sistemul de evaluare al companiilor, noteaza Cotidianul. In multinationale, personalul are incredere in metodele de evaluare interna. Mai mult de jumatate dintre angajati considera ca promovarea in posturi de conducere pe criterii subiective reprezinta unul dintre primele trei obstacole in evolutia profesionala a unui angajat, urmat de motivatia scazuta si responsabilitatile familiale, potrivit studiului Centrului Parteneriat pentru Egalitate despre Managementul angajatilor din 43 de organizatii.
In plus, o parte dintre intervievati considera ca la angajare functioneaza sistemul pilelor. "Trebuie sa ai spate, sa ai bani, sa ai omul, sa-ti spuna cineva unde sa te duci. Nu dai bani, nu intri. Stai afara" sau "Eu am trimis pe eJobs o multime de e-mailuri, am primit raspuns ca au vizualizat CV-ul, dar niciodata nu am fost contactat de vreo firma.
Nu-i intereseaza experienta" ori "Nu-i intereseaza omul si ajungem tot la relatii. Ei fac ofertele ca sa se acopere, dar persoanele exista cu mult inainte pe locurile respective" sint citeva dintre opiniile exprimate de angajati in studiul CPE. Pe de alta parte, angajatii din multinationale au incredere deplina in metodele de evaluare interna.
Dintre cele 43 de organizatii incluse in studiu, 40 declara ca nu au sisteme de evaluare a performantei angajatilor, pentru ca principala modalitate de evaluare este cea a discutiilor individuale de evaluare a muncii. "Pentru o pozitie de middle management trebuie sa ai minimum trei ani in interiorul companiei, sa fi avut peste o anumita nota in evaluarea performantei, sa fi participat la cel putin un proces de restructurare manageriala in interiorul departamentului; in plus, sa fi absolvit anumite cursuri, sa fi participat la anumite workshopuri", a explicat Dana Olteanu, consultant resurse umane, care sint criteriile reale de promovare intr-o companie.
Autorii studiului recomanda dezvoltarea unor regulamente de ordine interioara care sa sanctioneze incalcarea demnitatii personale a angajatilor, politici organizationale pentru situatiile de maternitate, intemeiate pe reglementari legale si sisteme de evaluare, recrutare, salarizare bazate pe criterii obiective de luare a unor decizii juste si nu pe opinii si convingeri personale, care pot fi discriminatorii.
Femeile sint discriminate in cariera
Mai mult de doi manageri din cinci considera ca unei femei candidate pentru un post de conducere i se vor solicita mai multe informatii si va fi evaluata mai atent decit un barbat care aplica pentru acelasi post. Domeniile pentru care femeile sint preferate sint relatiile cu publicul - 87%, resurse umane - 41,5% si financiar - 69.9%, iar in cele tehnice (73,2%) si in conducerea organizatiilor (49,6%) - barbatii. Acelasi studiu arata ca principalul factor de promovare, apreciat de manageri, este competenta in munca - 68%, urmata de rezultatele bune - 46% si dorinta de implicare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani