Topul meseriilor cu nume greu de pronuntat

Data publicarii: 30-10-2007 | HR/Cariere

Denumirile in engleza ale functiilor din companiile mari au aparut din dorinta de aliniere la cultura organizationala americana, insa, potrivit specialistilor, sint si mai motivante, noteaza Cotidianul. Cele mai multe functii din companiile romanesti au primit, in ultimii ani, titulaturi noi preluate din cultura organizationala a statelor din Vest. Altele nici macar nu au corespondent. De exemplu, key account manager este individul responsabil sa pastreze relatii cit mai bune cu cite un client foarte mare. Insa schimbarile care au survenit trec dincolo de modificarea modului de recomandare sau a unei titulaturi intr-o organigrama. Specialistii sustin ca noile meserii au generat o mai buna comunicare cu partenerii straini, dar un efect mult mai interesant este faptul ca romanii s-au simtit obligati de noile titulaturi pompoase sa performeze.

Indirect sales manager si trade marketing manager sint doua dintre denumirile care apar pe cartile de vizita ale angajatilor multinationalelor. Ce inseamna ele de fapt? Catalin Caia, fost indirect sales manager Xerox, actualmente general market manager, spune ca aceste titulaturi noi arata felul in care compania abordeaza piata din punctul de vedere al strategiei: "Exista conturile mari de unde vin vinzarile propriu-zise, exista vinzari strategice prin parteneri sau indirecte pe care eu le coordonez si mai exista cele prin distributie. Colegul meu care se ocupa de vinzarile directe are acum titulatura de industry solutions operations manager; practic e un director de vinzari care e seful unui departament", da detalii Caia.

Camelia Dragomirescu, trade marketing manager Quadrant Amroq Beverages (imbuteliatorul Pepsi), impartaseste si ea din fisa de post: "Trade marketing managerul este un soi de impacare, de interfata intre cele doua departamente, cel de marketing si cel de vinzari. Daca vinzatorii sint luptatorii, iar cei de la marketing - poetii, trade marketing managerul este cel care trebuie sa respecte directiile strategice ale companiei, sa faca planuri orientate catre client, sa dezvolte initiative care sa transfere strategii de brand in actiuni concrete".

"Aparitia jargonului privind titulaturile de posturi in engleza a contribuit la alinierea companiilor romanesti la ritmul international de business. Am putut comunica mai clar identitatea ocupatiei noastre partenerilor internationali, iar ei stiau cu cine stau de vorba sau cui trebuie sa adreseze o solicitare", crede Viorel Panaite, partener la compania Human Invest. "O alta observatie pe care o pot face este ca meseriile importate, care nu existau in cultura noastra de afaceri, au intretinut si vor mai intretine spiritul si atitudinea antreprenoriala: orice individ desemnat pe un post proaspat inventat si cu o titulatura care i se pare lui ca ii confera un statut superior cauta sa se comporte corespunzator ambitiilor pe care i le inspira titulatura. Si asta este un lucru bun atit pentru angajat, cit si pentru angajator. Ne place sau nu, brandul postului denumit business line manager genereaza energie, angajament si responsabilitati crescute fata de brandul postului numit manager de produs", a explicat Viorel Panaite.

Reprezentantul de la Human Invest a adaugat un alt efect pozitiv al denumirilor importate, care "au generat si o preocupare crescuta pentru instruire prin programe interne. Sistemul educational public s-a dezvoltat in ultimul timp mai lent decit schimbarile rapide care au loc in mediul de business, iar instruirea la locul de munca, prin contributia managerului direct si a programelor interne specializate, a creat specialisti pentru astfel de meserii noi".

Dictionar

  • Key account manager - responsabil de vinzari pentru clienti mari
  • Trade marketing manager - coordonator marketing si vinzari
  • Indirect sales manager - coordonator al retelei de parteneri
  • Industry solutions operations manager - sef vinzari directe
  • Relationship manager - consilier clientela
  • Business line manager - manager de produs
  • Cost manufacturing manager - responsabil cu costurile de productie
  • Supply chain manager - responsabil cu lantul de aprovizionare
  • Team leader - sef de echipa
  • Strategic planner - strateg

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: