Ce imprumuturi facem in aceasta iarna?
Data publicarii: 30-10-2007 | Finante-BanciFara indoiala ca multi asteapta promotiile dinaintea sarbatorilor pentru a achizitiona bunuri de folosinta indelungata, eventual chiar o masina, sau pentru a petrece o vacanta de vis, costisitoare insa.
Si cum banii au fost mai mereu problema multora, se apeleaza la credite bancare, ca tot este plin de oferte care-ti fac cu ochiul din partea majoritatii bancilor. Cum acestea dau si lei, si euro, si dolari, e greu pentru un novice sa decida care-i varianta optima de imprumut.
Daca prezicerile analistilor financiari se vor confirma, si Banca Nationala va salta dobanda de referinta, dobanzile la lei vor urca, facand creditele ceva mai putin atractive pentru cel care se imprumuta. Or, evolutia din piata valutara asta lasa sa se prefigureze. Leul s-a apreciat luni cu un ban (0,32%) fata de moneda europeana, pana la 3,3402 lei/euro, ca urmare ordinelor de vanzare de euro in schimbul leilor, in asteptarea sedintei de politica monetara de miercuri.
In poll-position par a se afla, cel putin pe termen scurt, tot imprumuturile in dolari americani. Moneda celei mai puternice economii se tot depreciaza, se asteapta chiar o noua coborare a stachetei dobanzii de catre Federal Reserve. Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat in prima parte a zilei de la 1,4390 dolari/euro pana la noi cotatii minime istorice, de 1,4441 dolari/euro. Insa bancile care dau credite in dolari americani se cam imputineaza vizibil. In schimb, moneda comunitara nu pare deranjata nici de declaratiile presedintelui Frantei, nici de inasprirea fiscalitatii in Germania. Oricum, chiar si o stagnare a monedei europene (nu mai punem la socoteala previzionata depreciere a euro ca urmare a interesului crescut al investitorilor pentru plasamente in lei) indreapta atentia romanilor catre euro. Nu de alta, dar dobanzile la credite sunt duble la lei fata de euro!
Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani