Conducatorii auto implicati in accidente fara victime se pot intelege amiabil
Data publicarii: 24-10-2007 | AutoCamera Deputatilor a completat, luni, Legea 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, iar modificarile se refera la constatarea amiabila in caz de accidente de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, a anuntat marti Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
In caz de accidente, instiintarea societatilor de asigurare se poate face si in baza unui formular tipizat, denumit "constatare amiabila de accident", pe care conducatorii vehiculelor respective consemneaza circumstantele producerii evenimentului, datele personale de identificare, ale vehiculelor implicate, precum si ale propriilor asiguratori.
Ramane in vigoare si procedura de constatare a accidentului de catre Politia rutiera prin completarea procesului verbal de constatare, iar partile implicate in accident pot opta pentru una din variante.
Forma, dimensiunile, continutul precum si procedurile privind utilizarea formularului tipizat de constatare amiabila vor fi stabilite prin norme emise de catre arbitrul asigurarilor.
Totodata, CSA impreuna cu reprezentantii tuturor societatilor din domeniul asigurarilor vor definitiva normele pentru punerea in aplicare a procedurilor de constatare amiabila in caz de accidente de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale.
Arbitrul asigurarilor a majorat, acum doua saptamani, limita de despagubire pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule din ianuarie 2008, potrivit unui ordin privind aplicarerea normelor de asigurare obligatorie de raspundere civila (RCA).
Pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita maxima a fost stabilita pentru anul 2008 la un nivel de 150.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Pentru 2009, limita maxima de despagubire pentru aceste riscuri a fost stabilita la un nivel de 300.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului.
Pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita maxima de despagubire a fost stabilita pentru anul 2008 la un nivel de 750.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului. Pentru 2009, insa, limita maxima de despagubire pentru aceste riscuri a fost stabilita la un nivel de 1.500.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii