Firmele-fantoma bantuie economia romaneasca
Data publicarii: Astazi, 22-10-2007 | EconomieLa nivel national, numarul contribuabililor inactivi este de cinci ori mai mare fata de acum un an, noteaza Adevarul. Romania este "bantuita" in acest moment de cateva mii de firme-fantoma, fata de doar cateva sute, cate figurau in luna septembrie a anului trecut. Pentru autoritati, fenomenul nu este ingrijorator, ci dimpotriva. Daca pana acum marea majoritate a contribuabililor inactivi erau in Capitala, acum situatia este alta, mai putin de 10% din ei avand "buletin de Bucuresti".
Potrivit listei publicate de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) pe pagina sa de internet, aproximativ 3.240 de contribuabili din Romania sunt declarati in acest moment inactivi, fata de doar aproximativ 700, cati figurau in aceeasi perioada a anului trecut. Desi numarul firmelor-fantoma din Romania a crescut astfel de aproape cinci ori fata de 2006, Fiscul si Garda Financiara nu sunt ingrijorate de aceasta evolutie.
"Fenomenul nu este deloc ingrijorator. Numarul firmelor-fantoma a crescut, intrucat in ultima perioada au avut loc actiuni mai serioase de identificare a acestora", spun reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precizand totodata ca odata declarate inactive, firmele respective sunt practic anulate din punct de vedere fiscal.
Facturile sau alte documente fiscale emise de catre acestea din urma nu au valoare, deci nu sunt deductibile fiscal. "Aceasta lista se face publica pentru a veni in ajutorul firmelor corecte", au mai precizat reprezentantii ANAF. Atributiile Fiscului in ceea ce priveste contribuabilii inactivi se opresc insa in momentul identificarii si publicarii lor pe site si in "Monitorul Oficial". "Eventual, ANAF mai demareaza procedurile de executare silita, in cazul societatilor comerciale care inregistreaza restante la bugetul de stat", au explicat reprezentantii Fiscului.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani