Un savant de Nobel sustine ca rasa este cea care determina inteligenta
Data publicarii: 20-10-2007 | LifestyleUn savant american - castigator al premiului Nobel pentru medicina - a declansat o imensa controversa, intai in Marea Britanie si apoi in intreaga lume, dupa ce a apreciat ca inteligenta este determinata de rasa din care facem parte, noteaza Gandul.
James Watson, cel care a descoperit existenta a doua lanturi ADN, a declarat pentru mai multe cotidiane britanice ca ideea ca toti am avea putere egala de a rationa "este o iluzie". Mai mult, scrie el si intr-o carte, "nu exista nicio ratiune sufiecient de puternica pentru a crede despre capacitatile intelectuale ale unor oameni separati geografic in evolutia lor ca sunt identice".
Pana aici, venerabilul savant nu ar fi putut fi tras la raspundere. Insa el a continuat, spunand despre Africa, ca "toate politicile noastre sociale se bazeaza pe faptul ca inteligenta lor (n.r. a rasei negre) ar fi egala cu a noastra.
Ei bine, testele, studiile arata ca nu e tocmai asa". Tot Watson este cel care a declarat pentru The Sunday Times, ca "oamenii nu ar trebui sa discrimineze luand in considerare culoarea . Exista multi oameni de culoare care sunt talentati, dar nu-I promovati atunci cand au esuat la niveluri inferioare". La cateva ore dupa declaratii, acuzatiile au inceput sa curga: chiar si primarul Londrei, Ken Livingstone, a condamnat vederile lui Watson, explicand ca ele "nu sunt binevenite in Londra".
Din cauza controverselor starnite de vorbele sale, savantul si-a anulat toate conferintele pentru care venise si a plecat inapoi spre Statele Unite. Aici l-a asteptat insa o alta surpriza : prestigiosul laborator unde lucra, Cold Spring Harbor Laboratory a anuntat ca renunta sla serviciile sale, deoarece comentariile facute la adresa africanilor au fost "jignitoare si incorecte din punct de vedere stiintific".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani