Banca Transilvania vinde BT Asigurari cu peste 90 de milioane de euro
Data publicarii: 19-10-2007 | AfaceriBanca Transilvania si Groupama au semnat miercuri contractul prin care compania franceza de asigurari va deveni actionarul unic al BT Asigurari, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro.
Tranzactia intre cele doua parti este insotita de un acord exclusiv de bancassurance pentru produse non-viata. Termenii si conditiile contractului de cedare de proprietate sunt confidentiale, unele dintre acestea urmand a produce efecte si in viitor. Valoarea initiala a tranzactiei, pentru partea de 90% din actiuni, detinute de banca, a fost stabilita la 90 milioane EUR, pretul final putand creste, in functie de rezultatele financiare (conform IFRS) ale BT Asigurari, pentru anul 2007. Data estimata de incheiere a tranzactiei este 31 decembrie a.c.
BT Asigurari este situata pe locul 9 in clasamentul firmelor de asigurari non-viata si este al 12-lea asigurator de viata in Romania, cu o cota de piata de 4%. In primul semestru 2007, BT Asigurari a realizat o cifra de afaceri de aproape 40 milioane EUR, mai mare cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Societatea a inregistrat o crestere cu 162% intre anii 2004 si 2006, in timp ce piata de profil a evoluat cu 54% in aceeasi perioada. BT Asigurari dispune de a doua retea de distributie in asigurarile din Romania, cu peste 270 de agentii si puncte de lucru, acoperind intreaga tara. Aceasta retea este in plina dezvoltare.
Groupama se situeaza pe locul trei in clasamentul celor mai mari companii franceze de profil. Prezenta pe piata inca din sec. al XIX-lea, si-a inceput activitatea ca societate mutuala de asigurari, dezvoltandu-se continuu ca firma moderna si oferind intreaga paleta de produse de asigurari, in Franta. Compania este deja prezenta in Europa Centrala prin filiala sa din Ungaria, avand, de asemenea, reprezentante si in Grecia, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Spania, Turcia, China si Vietnam. Veniturile din primele de asigurare inregistrate de Groupama in 2006 au fost de 14,2 miliarde EUR.
Tranzactia de achizitie a BT Asigurari se inscrie in planul strategic de dezvoltare a Groupama, care doreste sa devina unul din liderii europeni in asigurari, in special printr-o politica activa de crestere externa concentrata asupra Europei Centrale, Europei de Est si Europei de Sud.
Banca Transilvania este asistata in derularea acestei tranzactii de firma Capital Partners, Deloitte (Grecia) si casa de avocatura Musat & Asociatii, iar Groupama este asistata de Raiffeisen Capital Investment si de casa de avocatura Gide Loyrette Novel.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii