Banca Transilvania vinde BT Asigurari cu peste 90 de milioane de euro
Data publicarii: 19-10-2007 | AfaceriBanca Transilvania si Groupama au semnat miercuri contractul prin care compania franceza de asigurari va deveni actionarul unic al BT Asigurari, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro.
Tranzactia intre cele doua parti este insotita de un acord exclusiv de bancassurance pentru produse non-viata. Termenii si conditiile contractului de cedare de proprietate sunt confidentiale, unele dintre acestea urmand a produce efecte si in viitor. Valoarea initiala a tranzactiei, pentru partea de 90% din actiuni, detinute de banca, a fost stabilita la 90 milioane EUR, pretul final putand creste, in functie de rezultatele financiare (conform IFRS) ale BT Asigurari, pentru anul 2007. Data estimata de incheiere a tranzactiei este 31 decembrie a.c.
BT Asigurari este situata pe locul 9 in clasamentul firmelor de asigurari non-viata si este al 12-lea asigurator de viata in Romania, cu o cota de piata de 4%. In primul semestru 2007, BT Asigurari a realizat o cifra de afaceri de aproape 40 milioane EUR, mai mare cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Societatea a inregistrat o crestere cu 162% intre anii 2004 si 2006, in timp ce piata de profil a evoluat cu 54% in aceeasi perioada. BT Asigurari dispune de a doua retea de distributie in asigurarile din Romania, cu peste 270 de agentii si puncte de lucru, acoperind intreaga tara. Aceasta retea este in plina dezvoltare.
Groupama se situeaza pe locul trei in clasamentul celor mai mari companii franceze de profil. Prezenta pe piata inca din sec. al XIX-lea, si-a inceput activitatea ca societate mutuala de asigurari, dezvoltandu-se continuu ca firma moderna si oferind intreaga paleta de produse de asigurari, in Franta. Compania este deja prezenta in Europa Centrala prin filiala sa din Ungaria, avand, de asemenea, reprezentante si in Grecia, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Spania, Turcia, China si Vietnam. Veniturile din primele de asigurare inregistrate de Groupama in 2006 au fost de 14,2 miliarde EUR.
Tranzactia de achizitie a BT Asigurari se inscrie in planul strategic de dezvoltare a Groupama, care doreste sa devina unul din liderii europeni in asigurari, in special printr-o politica activa de crestere externa concentrata asupra Europei Centrale, Europei de Est si Europei de Sud.
Banca Transilvania este asistata in derularea acestei tranzactii de firma Capital Partners, Deloitte (Grecia) si casa de avocatura Musat & Asociatii, iar Groupama este asistata de Raiffeisen Capital Investment si de casa de avocatura Gide Loyrette Novel.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani