Retailerii europeni ar putea fi afectati de inasprirea mediului comercial
Data publicarii: 18-10-2007 | InternationalInasprirea mediului comercial in a doua jumatate a anului 2007, ce s-ar putea prelungi si in prima jumatate a anului 2008, ar putea pune presiune asupra retailerilor ce se bazeaza pe cheltuieli discretionare, a anuntat agentia de rating Moody's.
"Retailerii europeni par a se confrunta cu o perioada mai slaba din punct de vedere al consumului, mai multe companii raportand niveluri mai scazute ale vanzarilor fata de aceeasi perioada a anului trecut", a declarat vice-presedintele Moody's, si unul dintre principalii analisti ai agentiei, Richard Morawetz, autor al raportului.
"In ciuda acestui fapt, aceasta slabiciune vine dupa o perioada stabila si, in unele cazuri, marcata chiar de imbunatatiri pentru majoritatea retailerilor in cursul anului 2006", a adaugat acesta.
Moody's mizeaza pe o temperare a ritmului de crestere economica in zone euro in a doua jumatate a anului 2007, pentru intreg anul acest indicator urmand a se plasa la nivelul de 2,5%.
Consumul ar putea fi afectat de recenta criza a creditelor si zdruncinarea increderii consumatorilor. In acest context, Moody's observa strategia anumitor retaileri ce intentioneaza sa se extinda pe plan extern.
"Companiile ce se extind pe pietele emergente beneficiaza momentan de un ritm mai rapid de crestere in cadrul acestor state", a declarat Morawetz.
"Chiar daca in general consideram pozitiva diversitatea oferita de prezenta pe plan international, suntem constienti si de potentialul volatilitatii crescute ale anumitor piete", a adaugat acesta.
Sectorul de retail nu a fost caracterizat in 2007 de un nivel ridicat al fuziunilor si preluarilor si nicio astfel de operatiune, cu exceptia achizitiei grupului Alliance Boots, nu a dus la modificari de rating.
Actuala turbulenta ce caracterizeaza pietele de credit a redus posibilitatea efectuarii unor achizitii prin intermediul imprumuturilor, posibilitatea de a obtine credite de amploare putand fi redusa in perioada urmatoare, urmand a fi aplicate reglementari mult mai aspre.
Moody's observa in plus ca dificultatile legate de sindicalizarea datoriilor bancare ar putea reduce numarul achizitiilor sustinute prin imprumuturi.
Mai multi retaileri au luat masuri si pentru a rezolva problemele legate de deficitele fondurilor proprii de pensii, lucru despre care Moody's crede ca este pozitiv din punct de vedere al ratingului.
"Avand in vedere ca operatiunile de preluare si achizitiile stagneaza momentan, principalul lucru ce va influenta ratingurile va fi cererea", a incheiat Morawetz.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii