Unicredit: 68% dintre romanii care isi cumpara locuinte se imprumuta la banci
Data publicarii: 18-10-2007 | Finante-BanciPeste doua treimi (68%) din romanii care isi cumpara o locuinta apeleaza la imprumuturi de la banci, proportie peste media din regiunea Europei Centrale si de Est, de 65%, arata un raport al Unicredit Group publicat miercuri.
Dintre romanii care isi cumpara locuinte, 68% apeleaza la un imprumut de la banci, 35% folosesc propriile economii, 12% vand locuinte mai vechi iar 7% folosesc mosteniri sau primesc banii de la alte persoane, arata un studiu al bancii Unicredit despre comportamentul financiar al populatiei in Europa de Sud-Est, prezentat in cadrul conferintelor Euromoney de la Dubrovnik, Croatia.
In Bulgaria, 70% dintre persoanele care isi achizitioneaza o locuinta apeleaza la un credit pentru finantare. Cea mai ridicata pondere din regiune a persoanelor care se imprumuta la banci pentru a-si cumpara o casa este in Ungaria, de 77% din total. Cel mai scazut procent, de 57%, este in Bosnia si Hertegovina.
Unicredit estimeaza un avans accelerat al creditelor ipotecare in Europa de Sud-Est, mai ales deoarece acest tip de produse sunt putin raspandite pe pietele din unele state din regiune, printre care si Romania. "Regiunea are un potential ridicat de crestere pentru segmentul ipotecar si Unicredit estimeaza o crestere anuala de 24% pentru creditele ipotecare in intervalul 2007-2009", a declarat economistul sef al Unicredit Group pentru Europa Centrala si de Est, Debora Revoltella.
Principalele tendinte identificate de catre economistii de la Unicredit in regiune sunt de imbunatatire a standardelor de viata prin consum si de orientare a investitiilor populatiei catre achizitii imobiliare. "Cresterea economica in Europa de Sud-Est, prognozata la un nivel de 5,9% in 2007, are la baza consumul si o activitate investitionala sustinuta. Consumul puternic este alimentat de dorinta populatiei de a atinge aceleasi standarde de viata din Europa de Vest", explica economistul sef al Unicredit Group pentru regiunea central si est-europeana, Debora Revoltella.
Pentru Romania si Bulgaria, raportul Unicredit prevede o crestere economica anuala de 5-6% pana la sfarsitul lui 2008, datorita efectelor pozitive resimtite dupa aderarea la Uniunea Europeana.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii