Tour-operatorii germani critica dur turismul romanesc
Data publicarii: 18-10-2007 | TurismRomania a pierdut in ultimii ani increderea turistilor germani inclusiv la ospitalitate, gastronomie si turismul cultural, puncte tari ale turismului romanesc pana acum, insa litoralul este principalul vinovat, releva studiul "Romania vazuta de tour-operatorii germani", realizat de WBF/GTZ Romania.
Potrivit studiului, gradul de multumire al turistilor germani a inregistrat o scadere constanta in ultimii trei ani. "Turistii germani s-au obisnuit sa priveasca Romania altfel decat ca pe o tara exotica din Europa de Est si asteapta acum conditii asemanatoare cu cele din alte destinatii", a declarat reprezentantul GTZ, Carmen Chasovschi.
Lipsa de competitivitate a litoralului romanesc reprezinta motivul pentru care trei din cei mai importanti tour-operatori germani - FTI, Neckermann, TUI - care detin 50% din piata turistica germana, au parasit Romania.
Nemultumirile germanilor vin, in primul rand, din calitatea slaba a serviciilor, infrastructura precara, dar si a faptului ca restaurantele romanesti se orienteaza mai mult spre gastronomia internationala, in detrimentul celei traditionale. "Mancarea este naturala si gustoasa, insa nu poate fi gasita tot timpul si este servita rece. De asemenea, serviciile de masa din hoteluri sunt, in general, mai proaste decat in restaurante, modul de preparare al carnii si legumelor lasa de dorit, micul dejun este de slaba calitate, iar muzica este prea tare in restautrante", sunt cateva din nemultumirile turistilor germani cuprinse in raport.
Pe o scara de la 1 la 6, in care 1 reprezinta "foarte multumit", Romania a obtinut calificative negative in ultimii trei ani la toate capitolele. In privinta gradului de multumirie a tour-operatorilor germani fata de programele oferite de Romania, nota a fost 3,5, comparativ cu 2,8 in 2005 si 3,0 in 2006. Si gradul de multumitre al turistilor a scazut de la 2,1 in 2004, la 2,8 in 2007. Nemtii sunt nemultumiti si de faptul ca in Romania exista prea putine hoteluri de trei si patru stele, iar nivelul de satisfactie din punct de vedre al cazarii este prea scazut in zonele rurale. O alta critica adusa de tour-operatorii germani o reprezinta gradul scazut de igiena in restaurante.
Nici turismul cultural nu a scapat de critici. Per-ansamblu, gradul de multumire a scazut de la 1,7 in 2004 la 2,5 in 2007. Turistii aprecieaza larga varietate de locatii interesante, dar critica faptul ca aceste obiective nu sunt destul de bine promovate si semnalizate, fiind greu de gasit. Lipsa ghizilor profesionisti "care sa stie despre ce vorbesc", absenta unor "programe premium" dar si lipsa de intretinere a unor monumente sunt motivele de critica la adresa turismului cultural romanesc.
In privinta ospitalitatii, aceasta a scazut de la 1,6 in 2004, la 2,2 in 2007. Nici agentiile de turism romanesti nu au scapat de nemultumiri, acestora fiindu-le recomandat "sa se orienteze mai mult spre client, sa fie mai flexibile" si sa ofere turistilor exact serviciile mentionate in oferte. "Agentiile romanesti sunt capabile sa iti ofere orice, dar nu realizeaza nimic", spun nemtii. Acestia si-ar dori si mai multe curse low-cost si spre alte orase din tara, cum ar fi Sibiu, Cluj Napoca sau Tg. Mures.
Unul din putinele lucruri pe care germanii le apreciaza la Romania este natura, dar si aici spun ca "gunoaiele prezente peste tot ofera un aspect dezolant".
Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Dragos Anastasiu a declarat, vizavi de raport: "depinde de modul in care privim paharul. Este evident ca avem probleme, dar avem doua solutii: sa ne plangem in continuare sau sa facem ceva pentru a imbunatati lucrurile".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii