Principalul obiectiv al sud-est europenilor il constituie investitiile in propria locuinta
Data publicarii: 17-10-2007 | ImobiliareRegiunea Europei de Sud-Est (ESE) continua sa inregistreze o crestere semnificativa, depasind nivelurile inregistrate in Uniunea Europeana. Anul 2007 va fi un alt an de crestere economica pentru aceasta regiune, cu PIB prognozat sa atinga un nivel de +5,9%, potrivit unui studiul al UniCredit Group remis BankNews.ro. Cresterea are la baza consumul si o activitate investitionala sustinuta. "Consumul puternic este alimentat de dorinta populatiei de a atinge aceleasi standarde de viata din Europa de Vest", a declarat Debora Revoltella, Economist Sef UniCredit Group pentru regiunea ECE, in cadrul Conferintelor Euromoney din Dubrovnik.
Pentru anul acesta si pentru anul urmator, in Romania si in Bulgaria se preconizeaza o crestere puternica, de peste 5-6%, avand in vedere ca ambele tari vor profita de stimulente pozitive datorate aderarii la UE. In Croatia, cresterea economica va atinge cel mai inalt nivel anul acesta, respectiv de 5,5% si, tendinta care se va mentine si pe parcursul anului 2008, in pofida unei incetiniri cauzate de masurile recent introduse pe piata creditului.
Cererea interna puternica si mediul extern favorabil au generat o performanta dinamica atat in Serbia, cat si in Bosnia. Cu toate acestea, durabilitatea cresterii pe termen mediu in cele doua tari depinde de evolutia reformelor structurale. In Bosnia, fortele politice inca nu au reusit sa ajunga la un acord adecvat, in timp ce in Serbia, alegerile locale si prezidentiale care se apropie vor conduce la o si mai mare intarziere in privinta demararii unor actiuni de implementare a reformelor structurale. Dezechilibrele economice externe adanci la nivelul celor doua tari reprezinta inca o amenintare in acest sens.
In intreaga regiune a Europei de Sud-Est, gospodariile reprezinta un motor important de crestere. Populatia isi adapteaza rapid obiceiurile de consum la standarde mai bune de viata.
"Consumul este marcat de cresterea rapida a veniturilor si de un acces mai mare la piata creditului. Aceasta tendinta este sprijinita si de efectul de imbogatire generat de cresterea rapida a preturilor locuintelor", a mai spus Debora Revoltella. Consumul personal creste extraordinar in tarile din ESE, stimulat de dotarea la un nivel inca scazut a gospodariilor cu bunuri de folosinta indelungata. Doar circa 30% din populatia Europei de Sud-Est are un computer si sub 40% din populatie detine un autoturism.
In acelasi timp, gospodariile sunt orientate tot mai mult catre investitii imobiliare; exista o cerere mare pentru locuinte finantate prin credite ipotecare. Populatia continua sa economiseasca si isi redirectioneaza treptat capacitatea de economisire catre investitii in propria locuinta. In Bulgaria, si, recent, in Croatia, aparitia unor noi fluxuri de economisire se adauga la acumularea de avutie (financiara si reala).
Avand in vedere comportamentul la nivel de gospodarii, piata imobiliara in domeniul rezidential evidentiaza in continuare noi oportunitati. Numarul de locuinte in proprietate personala in ESE este mai ridicat decat media din regiunea Europei Centrale si de Est, dar exista inca potential de crestere a acestei piete, in ceea ce priveste necesitatea sporirii calitatii locuintelor.
Cererea puternica de locuinte in contextul unei oferte inca reduse conduce la cresterea semnificativa a preturilor la proprietati imobiliare. In majoritatea tarilor din Europa de Sud-Est inca persista o anumita subevaluare a preturilor la locuinte (pret mediu la nivel de tara) comparativ cu nivelul teoretic de pret.
In ansamblu, evolutia pietei de proprietati rezidentiale din regiunea Europei de Sud-Est indica un potential semnificativ pentru piata creditului ipotecar. "Estimam o crestere anuala de 24% in perioada 2007-2009 pe segmentul creditului pentru locuinte", a mai adaugat Debora Revoltella, Economist Sef in cadrul Departamentului de Cercetare Economica al UniCredit Group.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani