Cele mai bune companii aeriene low-cost de pe mapamond
Data publicarii: 17-10-2007 | TurismCand zbori cu avionul, nu prea mai poti beneficia de masa gratuita in cursele interne, in afara de trial-mix, adica niste stixuri care numai mancare nu se pot numi. O sticla de apa te va costa mult si nici sa nu te gandesti ca vei putea vedea un film. Companiile aeriene sunt constiente de costurile pe care le presupun astfel de servicii si incearca sa ofere cele mai mici preturi pasagerilor, astfel ca reduc drastic facilitatile.
Companiile aeriene low-cost incep sa creasca in vanzari, asigurand zboruri confortabile si la preturi bune. Acestea tind sa pastreze preturi mici, efectuand zboruri de la aeroporturile marginase, bazandu-se pe rezervarile online si acordand numai servicii strict necesare la bord.
Foarte multe companii folosesc un singur tip de aeronava, pentru a reduce costurile necesare instruirii echipajului. Un avantaj este ca aceste companii pot functiona fara acorduri sindicale sau fara contracte de munca, care pot tripla costurile.
Raportul Ghidului Oficial Aerian (OAG) pe 2006 a identificat 40 de companii low-cost numai in Europa. Dintre acestea, compania irlandeza Ryanair a transportat mai multi pasageri decat British Airways, iar numarul acestora este in crestere. In iulie 2007, 16% din numarul de zboruri apartineau companiilor low-cost. In luna iulie, din 309,7 milioane de bilete de zbor vandute in toata lumea, 61,9 milioane apartineau companiilor low-cost, insemnand o crestere de 4 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In Europa, Air Berlin este veterana, potrivit Forbes. Compania a fost fondata in 1978, in Oregon, iar primul zbor s-a efectuat in 1979, intre Berlin si Palma de Mallorca. Cu o flota de 63 de aeronave, de la Airbus la Boeing sau Foker, compania a anuntat, in iulie, ca a comandat 25 de aeronave Boeing 787 Dreamliners, cu posibilitatea maririi comenzii cu inca 25 de unitati.
Liderul de piata in Europa EasyJet, din Marea Britanie si, totodata, ultima companie low-cost intrata pe piata din Romania, a ajuns pe locul trei in lume, cu 35 de milioane de pasageri pe an, pe 318 rute, incepand initial de la doua curse pe an.
Compania austriaca Niki a fost fondata de catre pilotul de formula 1, Niki Lauda. Spre deosebire de cursele low-cost conventionale, compania ofera gratis pasagerilor sai sandwich-uri, bauturi racoritoare, ziare si reviste.
In Asia, Air Asia, din Malaezia, este cea mai frecventata companie de zbor. Este recunoscuta pentru serviciile sale de telecomunicatie permise in timpul zborurilor. Tiger Airways a inceput sa efectueze zboruri din 2004, intre Singapore si Melbourne. Flota de avioane a companiei este formata doar din Airbus A320-200, care necesita costuri mici.
Oasis Hong Kong Airlines este una din comapniile low-cost din lista Skytrax's, care fac accesibile calatoriile dintre Hong Kong si Londra. Pasagerii pot zbura la clasa economica sau business cu unul dintre cele 5 Boeing 747-400s.
Kulula este o companie din Africa de Sud care a inceput sa efectueze zboruri in august 2001 si care s-a extins in servicii turistice. Mango, este recunoscuta ca a doua companie low-cost din Africa de Sud. In octombrie 2006 si-a crescut frecventa zborurilor. 1time, din Africa de Sud, functioneaza din ianuarie 2004 si a surprins calatorii prin preturile biletelor, care sunt foarte mici.
Jetstar Airways, in 2007, a obtinut coroana celei mai bune companii low-cost din lume. Compania efectueaza zboruri intre Australia si Singapore. In 2000, Grupul Richard Branson's Virgin a fondat Virgin Blue, care a obtinut in Australia titlul de cea de-a doua companie low-cost. Dintre companiile aeriene din Orientul Mijlociu se remarca Air Arabia si Jazeera Airways.
In America de Nord, cele mai frecventate companii aeriene low-cost sunt: JetBlue, Southwest, Frontier Airlines. Iar America de Sud se mandreste cu companii ca Gol si BRA.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii