Croitoru: BNR ar putea urca dobanda de politica monetara

Data publicarii: 17-10-2007 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea majora rata dobanzii de politica monetara chiar cu 1% in sedinta consiliului de administratie din 31 octombrie, din cauza accentuarii inflatiei, a declarat marti consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, intr-un interviu pentru Reuters.

"Decizia depinde de datele statistice. In cazul in care nivelul inflatiei este nefavorabil, majorarea dobanzilor va fi cu siguranta una semnificativa. Nu pot exclude aceasta posibilitate", a explicat Croitoru. Consilierul lui Mugur Isarescu a precizat ca probabilitatea ca banca centrala sa urce ratele dobanzilor in octombrie este "mare", iar majorarea ar putea fi cuprinsa intre 0,25% si 1%.

Croitoru a mai spus ca BNR nu trebuie sa astepte datele oficiale despre inflatia pe luna octombrie - care ar trebui sa fie publicate pana la mijlocul lunii noiembrie - pentru a lua o decizie referitoare la politica monetara, deoarece banca centrala se bazeaza pe propriile calcule.

BNR a redus rata dobanzii de politica monetara de patru ori in prima jumatate a acestui an, pana la 7%, deoarece inflatia s-a mentinut la cote reduse, apropiate de nivelul minim atins dupa Revolutie - de 3,66%, in martie 2007.

Inflatia anuala a urcat in septembrie la 6,03%, cu peste 1% peste pragul superior al intervalului de plus sau minus 1% care incadreaza tinta de 4% a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru acest an. Inflatia lunara a fost in septembrie de 1,08%, amplificata de cresterea preturilor la alimente (cu 1,94% in medie) si de scumpirea tarifelor la servicii (cu 1,42%).

Tinta pentru inflatie "nu va fi usor" de atins in acest an, a adaugat Croitoru.

"Ar fi foarte grav daca inflatia lunara (din octombrie n.r.) s-ar apropia de 0,9-1%", a mai spus Croitoru. Accentuarea inflatiei a determinat observatorii straini, precum Fondul Monetar International (FMI), sa avertizeze in privinta pericolului de supraincalzire a economiei romanesti, care a inregistrat, in ultimii ani, o crestere accelerata si un deficit de cont curent care, potrivit analistilor economici, s-ar putea adanci pana la 14% din produsul intern brut (PIB) in 2007.

Croitoru a precizat ca declaratiile sale nu le contrazic neaparat pe cele facute luni de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a spus ca piata nu ar trebui sa se astepte la "miscari bruste" in privinta ratelor dobanzilor.

"Guvernatorul a spus sa nu ne asteptam la reactii bruste, dar depinde cum definesti astfel de masuri", a explicat Croitoru, care a adaugat ca o majorare cu 1% a ratei dobanzii de politica monetara poate fi considerata ca fiind importanta.

Consilierul guvernatorului BNR a declarat ca, de la inceputul acestui an, conditiile monetare au fost restrictive in Romania, fiind determinate in parte de nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii impus de banca centrala.

Croitoru a laudat guvernul pentru ca, in acest an, bugetul a fost unul echilibrat, in ciuda unei tinte oficiale de deficit bugetar de 2,8% din PIB, mai scrie Reuters. Pe de alta parte, consilierul guvernatorului BNR a spus ca o accelerare a cheltuielilor statului in ultimele saptamani ale anului si perspectivele de relaxare bugetara in 2008 ameninta inflatia. Consilierul lui Isarescu a mai spus ca planul guvernului, de a adanci deficitul bugetar pana la 2,7% din PIB in 2008, de la un nivel estimat intre 2 si 2,5% in acest an, va atrage o relaxare fiscala "dramatica".

"Nivelul optim pentru deficitul bugetar ar fi de cel mult 1% din PIB", a precizat Croitoru, care a adaugat ca una dintre principalele ingrijorari este politica salariala, deoarece Romania se confrunta cu o cerere interna ridicata. Croitoru a recunoscut ca exista riscul ca dobanzile mai mari sa realimenteze cererea de lei si sa creeze contextul pentru iesiri rapide ale banilor speculativi (hot money) din tara, ceea ce ar ameninta perspectivele asupra inflatiei.

Consilierul guvernatorului BNR a repetat declaratia anterioara a bancii centrale, ca volatilitatea constituie un motiv mai important de ingrijorare decat cursul valutar in sine. Croitoru a mai spus ca leul, care a ajuns in luna iulie a acestui an la cel mai ridicat nivel al ultimilor cinci ani, de 3,0870 unitati/euro, pentru ca in septembrie sa atinga nivelul minim din 2007, de 3,4303 lei/euro, ar putea suporta presiuni de apreciere in cazul in care Ministerul Finantelor va vinde obligatiuni in euro (eurobonduri) in valoare de un miliard de euro pana la sfarsitul acestui an.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, luni, ca emisiunea de obligatiuni in euro, planicata initial sa insumeze 500 milioane euro, ar putea ar putea ajunge la o valoare dubla.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: