Isarescu cere Guvernului sa nu mai scada taxele
Data publicarii: 16-10-2007 | Finante-BanciPentru a controla mai eficient cresterea preturilor, Guvernul trebuie sa ocoleasca relaxarea politicii fiscale, spune seful BNR. Politica fiscala a Romaniei se va mentine cel putin la fel de restrictiva ca in prezent. Mai mult, varianta optima pentru un control eficient al stabilitatii preturilor ar fi cresterea restrictivitatii, lucru insa imposibil de realizat in acest moment, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Oficialul bancii centrale a adaugat ca are, in acest sens, si acordul premierului Tariceanu si al ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Isarescu spune ca, doar prin intermediul politicii monetare, BNR nu va mai putea continua procesul de dezinflatie, fiind nevoie de un mix care sa cuprinda si o politica fiscala cel putin la fel de restrictiva. Doar aprecierea leului nu mai este un factor atit de eficient in controlul preturilor. "Politica fiscala reprezinta calea spre optimul mixului, pentru ca nu ne putem astepta la o stringere a cresterilor salariale si pentru ca politica monetara, de doi ani incoace, prin intermediul cursului de schimb, a tinut greul in ceea ce inseamna dezinflatia", a spus guvernatorul BNR.
Inflatia a scazut in ultimii doi ani de la 8,9% in 2005 la sub 5% la finele lui 2006, paralel cu o apreciere agresiva a cursului de schimb. La finele lui 2006, leul a fost cea mai performanta moneda din lume, cu aprecieri substantiale fata de euro si de dolar, dar si fata de monede considerate mult mai stabile cum ar fi yenul japonez si lira sterlina. Pe de alta parte, dupa primele opt luni ale acestui an, inflatia a consemnat o revenire ajungind la 6,1%, nivel cu 1,1% peste tinta BNR (5%), ajutata si de o depreciere a monedei nationale.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani