Greenpeace: iPhone-ul e toxic
Data publicarii: 15-10-2007 | IT&CCel mai nou produs Apple, IPhone, contine materiale si chimicale riscante, releva testele comandate de organizatia Greenpeace. "Companiile de electronice s-au bazat pe imaginea curata a produselor pentru a le vinde. Ceea ce am descoperit de-a lungul timpului este ca dincolo de invelisul stralucitor, lucrurile nu sunt asa de curate", a declarat doctoral David Santillo, coordonatorul proiectului.
Un laborator stiintific independent a testat 18 componente interne si externe ale telefonului. Testele au confirmat prezenta compusilor toxici de bromat in antena si o mixtura de substante toxice in cablurile din partea superioara a telefonului. Rezultatele analizelor au mai aratat ca bateria aparatului este neobisnuit aplicata, ea este lipita si sudata, ceea ce face ca separarea componentelor in vederea reciclarii sa fie mai dificila.
"Nu suntem constienti de aceste lucruri cand folosim telefonul. Problema este ca atunci cand le aruncam si intra in sistemul de reciclare ele pot constitui o problema pentru oamenii implicati in reciclarea lor", a mai aratat David Santillo.
In fiecare an sute de mii de tone de deseuri electronice sunt exportate de tarile dezvoltate catre tarile in curs de dezvoltare din Asia, cum sunt China si India. Aici, aparatele sunt descompuse fara a se lua masuri de protectie pentru muncitori si pentru mediu.
Conform organizatiilor ecologiste, efectele devastatoare ale deseurilor electrionice asupra oamenilor si a mediului pot fi evitate numai daca companiile vor scoate pe piata produse verzi si isi vor asuma responsabilitatea pentru descompunerea lor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani