Rompetrol risca 10% din cifra de afaceri
Data publicarii: 13-10-2007 | AfaceriRompetrol Group risca o amenda de 10% din cifra de afaceri daca implementeaza tranzactia cu KazMunaiGaz, fara ca aceasta sa fie aprobata de Comisia Europeana (CE), potrivit The Money Channel. Conform regulilor CE, Uniunea Europeana poate sanctiona cu 10% din cifra de afaceri, orice companie care nu urmeaza procedurile stabilite. Astfel, KazMunaiGaz nu are dreptul sa determine strategia sau comportamentul concurential al Rompetrol, pana cand tranzactia nu este aprobata de CE.
Avocat asociat senior al Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Carmen Peli, a declarat ca Rompetrol nu poate fi dirijat de KazMunaiGaz "pana cand nu se preia aceasta tranzactie." Aceasta a adaugat ca firma kazaha nu poate avea membri in Consiliul de conducere al companiei, nu poate sa stabileasca bugetul pe venituri si cheltuieli, planul de afaceri sau de investitii.
Procentul de 10% din cifra de afaceri a Rompetrol, pe primele sase luni, inseamna 270 milioane de dolari, de zece ori mai mult decat profitul pe primele sase luni.
Comisia Europeana are la dispozitie 25 de zile pentru a decide daca va autoriza tranzactia sau nu, iar in cazul in care vor fi depistate nereguli, procedurile de investigatie ar putea dura 90 de zile. Reprezentantii Rompetrol Group au declarat ca procesul de notificare formala a Bruxelles-ului a inceput deja. "Tot ce putem spune este ca nu avem niciun motiv sa ne asteptam ca autoritatile UE, de competenta carora este acest caz, sa nu aprobe tranzactia in conformitate cu practica uzuala pentru astfel de cazuri" au declarat acestia. Autoritatile de concurenta de la Breuxelles au declarat ca nu au primit nicio notificare din partea Rompetrol Group dupa tranzactia cu KazMunaiGaz.
La sfarsitul lunii august, 75% din actiunile companiei The Rompetrol Group NV au fost preluate in urma unei tranzactii, de catre compania KazMunaiGaz din Kazahstan.
Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, a declarat recent ca nu se asteapta ca finalizarea tranzatiei Rompetrol - KazMunayGaz sa intampine dificultati din partea autoritatilor de concurenta de la Bruxelles.
Potrivit acestuia, atata timp cat actionarii si managementul sunt de acord cu termenii tranzactiei si avand in vedere faptul ca KazMunayGaz are un bun renume, relatia dintre cele doua companii va fi benefica pentru ambele parti.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani