FMI: Deficitul de cont curent si costurile salariale scad competitivitatea Romaniei
Data publicarii: 10-10-2007 | EconomieAdancirea continua a deficitului de cont curent, estimat la 14% din produsul intern brut (PIB) pentru sfarsitul lui 2007 si cresterea costurilor salariale reale slabesc competitivitatea Romaniei pe plan extern, spun reprezentantii Fondului Monetar International, dupa vizita recenta in Romania.
"In 2007, marirea cheltuielilor de consum va depasi din nou, cu o marja semnificativa, cresterea economica reala, iar misiunea FMI estimeaza ca deficitul de cont curent va ajunge la 14% din PIB in 2007 si se va mentine la un nivel similar in 2008. Un motiv de ingrijorare este si faptul ca intrarile de capital sunt din ce in ce mai putin directionate catre investitii straine directe, ceea ce alimenteaza datoria externa neta", au mai concluzionat membrii delegatiei FMI, prezenta in Romania in perioada 26 septembrie-2 octombrie.
Cu toate acestea, datoria externa neta a Romaniei este moderata comparativ cu datoriile multora dintre noile state membre UE, se mai precizeaza in concluziile prezentate de FMI dupa vizita in Romania, publicate miercuri. Specialistii de la FMI avertizeaza ca autoritatile trebuie sa supravegheze competitivitatea costurilor salariale pe plan extern, deoarece politicile prea relaxate din sectorul public incep sa aiba repercusiuni si asupra sectorului privat. In prezent, cresterea volumului exporturilor are o evolutie pozitiva iar trecerea la bunuri de export cu o valoare adaugata mai mare, care s-a reflectat in profiturile mai mari din comert, a continuat.
FMI avertizeaza ca nu se mai poate miza pe factorii care, pana in prezent, au contribuit la cresterea favorabila a economiei Romaniei si la mentinerea sub control a inflatiei. "Incepand cu luna iulie, contextul extern e evoluat negativ. Tensiunea din pietele mature ale creditelor a condus la o retrogradare a perspectivelor de crestere globala si a evidentiat rapiditatea cu care pietele financiare isi pot reevalua riscurile. Mai mult, preturile pentru energie si alimente, la nivel global, au continuat sa creasca, starnind ingrijorarea in privinta tendintei inflatiei pe plan mondial", se arata in raportul FMI.
Deficitul balantei comerciale externe, care s-a adancit, arata diferenta in crestere intre cheltuieli si venituri in Romania. Specialistii de la FMI noteaza ca dezechilibrele externe de asemenea proportii trebuie corectate la un moment dat, pentru a evita ca datoriile nete ale tarii sa atinga, in viitor, niveluri nesustenabile. Cresterea rapida a cheltuielilor pune presiuni asupra nivelului de productivitate, mai ales pe piata muncii. Presiunile au fost agravate de politicile fiscale ciclice, in conditiile in care tensiunile de pe scena politica au impiedicat dezvoltarea reformelor structurale, de care este nevoie pentru a inlatura dificultatile privind productivitatea.
Economia Romaniei a crescut puternic in ultimii ani, fiind sustinuta de intrarile de capital strain, precizeaza reprezentantii FMI. "Dupa aderarea la Uniunea Europeana si imbunatatirea cadrului legal intern, investitorii locali si straini au inceput sa cheltuiasca mai mult, pentru a profita de castigurile mai mari si gradul mai scazut de risc. De asemenea, consumatorii, care au anticipat cresterea veniturilor si relaxarea conditiilor pentru obtinerea creditelor, au inceput sa cheltuiasca mai mult. Cheltuielile agregate pentru investitii private si consumul s-au dezvoltat puternic, pe fondul accesului la fonduri din strainatate si al avansului inregistrat de intermedierea financiara pe piata interna. In acelasi timp, cresterea reala a economiei a evoluat ascendent iat procesul de deflatia a continuat.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani