Bacsis legal pentru baietii destepti de la Finante
Data publicarii: 09-10-2007 | Finante-BanciMeseria de consultant fiscal va deveni din 2008 extrem de banoasa. Ministerul Finantelor a hotarit sa aduca jumatate de milion de firme din Romania la mina a 1.500 de consultanti fiscali, noteaza Cotidianul. Multi dintre acestia sint chiar oficiali din minister.
Seful Fiscului, Daniel Chitoiu, si cel al Garzii Financiare, Adrian Cucu, si-au asigurat viitorul financiar facindu-se consultanti fiscali. Ei si alti inalti functionari din Ministerul Finantelor vor cistiga extrem de bine de pe urma modificarii uneia dintre cele mai importante legi ale Romaniei - Codul de procedura fiscala - in sensul oferirii de carne de lucru pentru consultantul fiscal. Daniel Chitoiu este chiar demnitarul care a conceput aceste modi-ficari din Codul de procedura fiscala. "Declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de catre un consultant fiscal in conditiile legii cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea", prevede noua forma a Codului de procedura fiscala.
Regula se va aplica de la 1 ianuarie. Mai precis, firmele se vor lovi de ea in luna februarie, atunci cind se depun bilanturile pe anul 2007 si, acolo unde este cazul, Declaratia anuala de profit. Potrivit Directiei de Comunicare din Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), aceasta declaratie fiscala, cunoscuta mai bine ca Formularul 101, este singura vizata de Codul de procedura fiscala, adica singura care necesita semnatura unui consultant fiscal. Evidentele ANAF arata ca Formularul 101 trebuie depus anul viitor de nu mai putin de 552.333 de firme din toata tara.
O mare problema, pentru ca numarul consultantilor fiscali este foarte redus. Mai precis, la aceasta ora sint inregistrati 1.557 de consultanti fiscali activi la nivelul intregii tari, adica, in medie, 354 de firme per consultant. Este posibil ca numarul lor sa mai creasca putin pentru ca mai sint inca pe atitia inactivi. Practic, decizia Finantelor a creat o piata imensa pentru serviciile acestor consultanti fiscali. "Propunerea aceasta avantajeaza pecuniar in mod vadit breasla consultantilor fiscali, singura care a participat la dezbaterea prevederii cind era inca in proiect", ne-a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
Acestea fiind cifrele, este de asteptat ca in primele luni ale anului viitor firmele din Romania sa se chinuiasca serios sa faca rost de semnatura unui consultant fiscal. Calvarul care asteapta firmele private, provocat de aceasta modificare a Codului de procedura fiscala, va fi cu atit mai mare cu cit jumatate dintre consultantii activi sint in Bucuresti. Sint judete precum Calarasi, Caras-Severin sau Salaj in care sint doar doi consultanti fiscali.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des