Ministrii europeni de finante au pareri diferite despre aprecierea euro
Data publicarii: 08-10-2007 | InternationalMinistrul german de finante, Peer Steinbrueck, a parut sa puna sub semnul intrebarii luni perspectivele unei reactii comune a tarilor din zona euro cu privire la aprecierea euro, declarand ca prefera cursul de schimb actual al monedei europene, relateaza Reuters.
Peer Steinbrueck a aratat clar ca are o parere diferita de Franta si de alti omologi care cer un euro mai slab, cand a ajuns la o reuniune a ministrilor de finante din zona euro al carei scop este de a incerca sa obtina o abordare comuna la reuniunea de la sfarsitul saptamanii trecute a natiunilor dezvoltate membre ale G7.
"Prefer ca euro sa se aprecieze", a declarat oficialul german, care a adaugat ca "imi plac banii in numerar si euro tare", mai scrie Reuters.
Franta a avut cele mai multe solicitari pentru o actiune la nivel international care sa tempereze aprecierea euro si sa intareasca dolarul, yenul si yuanul chinezesc, pentru a ajuta exportatorii europeni care concureaza cu firme americane si asiatice.
Negocierile vor arata in ce masura oficialii isi mentin parerea ca aprecierea euro scapa de sub control si cat sunt de hotarati sa-si sustina opiniile in fata grupului G7 al puterilor industrializate, in conditiile in care Statele Unite ale Americii si Japonia nu au motive sa actioneze in acest sens.
"Luni seara va fi momentul important", a spus un oficial francez, inainte de reuniunea de la Luxemburg, la care va participa si seful Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.
"Daca europenii sunt uniti referitor la aceasta chestiune, in ceea ce priveste comunicarea si nevoia de actiune, Trichet va avea o pozitie mult mai tare cand va merge la Washington", a mai spus oficialul francez.
Cele mai mari trei economii din zona euro, Germania, Franta si Italia, sunt membre ale grupului G7. Ministrii de finante si bancherii centrali ai tarilor membre G7 se vor reuni la sfarsitul acestei luni la Washington.
Franta si Italia s-au plans in legatura cu recenta intarire a euro, dar Germania, cel mai mare exportator din lume, a transmis semnale contradictorii si isi va preciza pozitia la negocierile de luni.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii