Ministrii europeni de finante au pareri diferite despre aprecierea euro
Data publicarii: 08-10-2007 | InternationalMinistrul german de finante, Peer Steinbrueck, a parut sa puna sub semnul intrebarii luni perspectivele unei reactii comune a tarilor din zona euro cu privire la aprecierea euro, declarand ca prefera cursul de schimb actual al monedei europene, relateaza Reuters.
Peer Steinbrueck a aratat clar ca are o parere diferita de Franta si de alti omologi care cer un euro mai slab, cand a ajuns la o reuniune a ministrilor de finante din zona euro al carei scop este de a incerca sa obtina o abordare comuna la reuniunea de la sfarsitul saptamanii trecute a natiunilor dezvoltate membre ale G7.
"Prefer ca euro sa se aprecieze", a declarat oficialul german, care a adaugat ca "imi plac banii in numerar si euro tare", mai scrie Reuters.
Franta a avut cele mai multe solicitari pentru o actiune la nivel international care sa tempereze aprecierea euro si sa intareasca dolarul, yenul si yuanul chinezesc, pentru a ajuta exportatorii europeni care concureaza cu firme americane si asiatice.
Negocierile vor arata in ce masura oficialii isi mentin parerea ca aprecierea euro scapa de sub control si cat sunt de hotarati sa-si sustina opiniile in fata grupului G7 al puterilor industrializate, in conditiile in care Statele Unite ale Americii si Japonia nu au motive sa actioneze in acest sens.
"Luni seara va fi momentul important", a spus un oficial francez, inainte de reuniunea de la Luxemburg, la care va participa si seful Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.
"Daca europenii sunt uniti referitor la aceasta chestiune, in ceea ce priveste comunicarea si nevoia de actiune, Trichet va avea o pozitie mult mai tare cand va merge la Washington", a mai spus oficialul francez.
Cele mai mari trei economii din zona euro, Germania, Franta si Italia, sunt membre ale grupului G7. Ministrii de finante si bancherii centrali ai tarilor membre G7 se vor reuni la sfarsitul acestei luni la Washington.
Franta si Italia s-au plans in legatura cu recenta intarire a euro, dar Germania, cel mai mare exportator din lume, a transmis semnale contradictorii si isi va preciza pozitia la negocierile de luni.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani