Moneda nationala se va aprecia fata de euro in termeni reali
Data publicarii: 08-10-2007 | Finante-BanciMoneda nationala va continua sa se aprecieze in termeni reali, pe termen mediu si lung, in raport cu euro, ca urmare a cresterii investitiilor directe, in paralel insa cu aprecierea leului urmand sa se deruleze o mai mare volatilitate a ratei de schimb, potrivit proiectului de buget pe 2008.
BNR anticipeaza o apreciere graduala a monedei nationale, in termeni reali, fata de moneda europeana, mai ales ca urmare a cresterii intrarilor de capital, in special a celor de natura investitiilor directe.
"Tendinta de apreciere a monedei nationale va coexista, in prima parte a intervalului, cu o mai mare volatilitate a ratei de schimb, indusa de caracterul impredictibil al apetitului pentru risc al investitorilor straini pe pietele emergente, in conditiile in care evolutiile cursului de schimb al leului sunt numai in parte corelate cu modificarile conditiilor fundamentale ale economiei romanesti, iar pietele emergente se confrunta in prezent cu o reevaluare a riscurilor ce poate fi de durata si de o amplitudine considerabila", se arata in proiect.
Politica monetara a Bancii Nationale va avea, in continuare, ca tinta consolidarea procesului dezinflatiei si a asigurarii coborarii ratei inflatiei spre niveluri sustenabile pe termen mediu. Astfel, tintele anuale de inflatie pentru urmatorii doi ani sunt: 3,8% ( ±1 puncte procentuale) pentru 2008 si 3,5% (±1 puncte procentuale) pentru 2009.
Potrivit documentului, BNR anticipeaza ca in 2009 vor persista o serie de factori, din afara sferei de influenta a bancii centrale, care vor avea efecte inflationiste directe, precum cresterile salariale rapide, dar si ajustarile semnificative de preturi administrate si de impozite indirecte.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani