Sectorul financiar, tinta pentru fonduri suverane
Data publicarii: 08-10-2007 | Finante-BanciIn ultimii doi ani, guvernele asiatice au investit 35 miliarde de dolari in banci, proprietati imobiliare si obligatiuni, noteaza Adevarul. Fondurile suverane se pot imparti, in general, in doua categorii, in functie de obiectivul principal: fondurile de stabilizare pot adopta o strategie pe termen scurt, in timp ce fondurile "pentru generatiile viitoare" au o abordare pe termen lung.
Iar spre deosebire de bancile centrale, care traditional sunt limitate la investitii in aur, titluri ale trezoreriei americane sau obligatiuni ale unor companii cu rating maxim, fondurile suverane au o perspectiva mult mai larga: instrumente cu venit fix, actiuni, real estate sau derivate.
Numai de la inceputul anului 2006, fondurile suverane de investitii au investit aproximativ 35 miliarde de dolari in actiunile unor banci internationale, obligatiuni garantate cu active imobiliare sau fonduri mutuale.
Analistii Morgan Stanley estimeaza ca numai fondul din Singapore, Temasek, a realizat plasamente de aproape 26 miliarde de dolari, in ultimele sase luni.
Si, asa cum arata structura portofoliului Temasek, fondurile suverane par sa prefere investitiile in sectorul financiar sau institutii ce au expunere pe pietele emergente. Asta pentru ca segmentele respective aduc cele mai inalte randamente.
Analistul Stephen Jen de la Morgan Stanley considera ca, pe termen lung, evolutia fondurilor suverane va avea implicatii monumentale pentru pietele financiare.
Daca pana acum, fondurile suverane jucau un rol mai degraba pasiv prin participatiile mici pe care le detineau in companiile occidentale si vizau doar un profit mai mare, acum investitorii straini transformati din creditori in proprietari nasc reactii defensive din partea tarilor recipiente, care subestimeaza globalizarea. Si asta pentru ca, probabil, fondurile suverane de maine vor fi mai degraba interesate de companii din sectoare strategice ale economiilor puternice, companii cu know-how si tehnologie avansata.
Un lucru e cert, piata globala devine tot mai sensibila la activitatea fondurilor suverane, urmarind cu atentie orice noua mutare facuta de investitorii guvernamentali.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des