Cafeaua sporeste atentia si performantele mentale
Data publicarii: 05-10-2007 | LifestylePentru multi dintre noi, ziua nu poate incepe fara o cafea savurata la micul dejun, noteaza Adevarul. Cafeaua este unul dintre cele mai studiate produse din lume. Rezultatul acestor studii arata ca un consum moderat de cafea (una- doua cesti pe zi) nu ne afecteaza sanatatea, ba chiar dimpotriva, are efecte benefice. Cafeaua contine antioxidanti, care actioneaza pozitiv asupra diabetului tip 2, imbunatateste vigilenta si performanta fizica si mentala.
Cofeina a fost consumata de oameni timp de secole, fara a tine cont de cultura sau continent. Acest lucru transforma cofeina in cea mai consumata substanta farmacologica activa, folosita mai ales ca stimulent al sistemului nervos. Efectele sale asupra vigilentei sunt importante in multe dintre situatiile cu care ne confruntam zilnic.
150 mg de cafea reduc semnificativ efectele oboselii
Un studiu al Centrului de Informare pentru Stiinta Cafelei (CoSIC), din Marea Britanie, a evidentiat faptul ca atentia soferilor este mult mai mare in urma consumului de cafea, in timp ce se reduce riscul producerii unui accident. Potrivit cercetatorilor de la CoSIC, un continut de 150 mg de cofeina din cafea ajuta la reducerea semnificativa a efectelor oboselii din timpul sofatului, resimtite in special in primele ore ale diminetii si in intervalul 14-16.
In urma evaluarii a peste 160 de studii publicate cu privire la cafea si sanatate, cercetatorii britanici de la CoSIC au ajuns la concluzia potrivit careia cafeaua are efecte benefice vizibile datorita continutului bogat in antioxidanti. "Cafeaua contine de patru ori mai multi antioxidanti decat ceaiul, acestia rezistand in timpul procesului de preparare.
Antioxidantii contribuie la protectia impotriva deteriorarii celulare, una dintre cauzele aparitiei a numeroase boli. Ceea ce oamenii trebuie sa inteleaga referitor la cafea este ca indiferent de producator, consumata in cantitati moderate (una-doua cesti pe zi), ea este sigura si naturala", a explicat Roger Cook, directorul CoSIC. In cazul diabeticilor de tip 2, consumul de cafea nu trebuie interzis.
Studiile arata ca un consum regulat de cafea protejeaza intr-o oarecare masura impotriva evolutiei acestei afectiuni. Cofeina continuta de cafea reprezinta, totodata, un stimulent al sistemului nervos central. Prin consum regulat sunt imbunatatite in mare masura vigilenta si declinul cognitiv, fiind in acelasi timp inlaturata si moleseala resimtita dupa masa de pranz.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani