Leasingul imobiliar, solutie pentru achizitia unei case

Data publicarii: 05-10-2007 | Finante-Banci

Leasingul imobiliar este un produs mai usor de accesat pentru agentii economici, insa acest tip de finantare se adreseaza si persoanelor fizice care doresc sa cumpere un imobil deja construit, noteaza Cotidianul. Considerat de unii o varianta la finantarea conventionala de tip credit bancar, leasingul imobiliar reprezinta 7% din totalul finantarilor in sistem leasing in Romania la finele primului semestru al anului 2007, cifra care indica o crestere a acestei nise de piata.

Potrivit datelor oferite de Asociatia de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB), piata leasingului a inregistrat o crestere anuala de aproximativ 50% in perioada 2003-2006. "La finele lunii iunie 2007, totalul pietei leasingului a atins valoarea de 2.170 de milioane de euro, iar estimarea pentru sfirsitul acestui an este de 4,3 miliarde de euro", precizeaza Adriana Ahciarliu, secretar general ALB.

Ofertele de leasing imobiliar se adreseaza cu precadere persoanelor juridice, peste 90% din clientii institutiilor finantatoare fiind companiile, insa si persoanele fizice pot achizitiona, in sistem de leasing financiar clasic sau sale-and-lease-back (varianta in care clientul este proprietar al unui imobil pe care il vinde societatii de leasing si pe care il rascumpara la finele perioadei de leasing), imobile sau terenuri. In cazul BCR, valoarea minima de intrare a bunului este de 100.000 de euro, neexistind o limita maxima de finantare.

"Leasingul imobiliar aduce in plus fata de creditul ipotecar un pachet intreg de servicii in relatia directa cu antreprenorul, in cazul finantarii unui santier si in administrarea cladirii postconstructie", mai spune Ahciarliu. Prin netransferarea dreptului legal de proprietate asupra cladirii utilizatorului, cladirea in sine reprezinta o garantie a finantarii care se naste in baza legii leasingului, fara a aduce cu sine costurile inregistrarii unei ipoteci ca in cazul creditului ipotecar.

De asemenea, in cazul leasingului imobiliar, intreaga birocratie legata de auto-rizarea constructiei poate fi preluata de lessor, proprietarul bunului dat in leasing. "Diferenta majora fata de banca este reprezentata de faptul ca, in cazul leasingului, societatea finantatoare fiind proprietara imobiliului are posibilitatea sa ofere conditii mai flexibile in ceea ce priveste avansul sau perioada de finantare, avind un risc diminuat", precizeaza Anca Petcu, director general adjunct Piraeus Leasing.

Printre avantajele leasingului imobiliar se numara faptul ca asigurarea proprietatii cumparate prin leasing se face ca orice alta asigurare pentru imobil, acoperind toate riscurile. In plus, aceasta asigurare este achitata de utilizator sau de firma de leasing si apoi refacturata. Pe linga asigurare, compania ofera si servicii de consultanta financiara pentru alegerea solutiei optime de finantare. La acestea se adauga servicii de asistenta tehnica, juridica si fiscala legata de imobilul/terenul achizitionat.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: