Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda cheie la 4 %
Data publicarii: 05-10-2007 | Finante-BanciBanca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi dobanda de politica monetara la nivelul de 4%, pentru a patra luna consecutiv, in conformitate cu asteptarile analistilor, consemneaza Reuters. Toti cei 66 de economisti care au participat la un sondaj Reuters au estimat ca BCE va pastra dobanda sa cheie la acelasi nivel, ca urmare a nervozitatii investitorilor si a dovezilor ca turbulentele de pe pietele financiare afecteaza negativ cresterea economica.
Moneda unica europeana s-a apreciat pana la cotatii istorice record atat fata de dolar, cat si de un cos de valute principale. Aprecierea euro a creat pesimism pentru perspectivele de crestere economica, dar a contribuit la supravegherea cresterii costurilor titeiului, denominat in dolari.
Investitorii asteapta conferinta de presa a presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care va avea loc la Viena, unde s-a desfasurat una dintre cele doua sedinte de politica monetara pe care institutia cu sediul la Frankfurt le organizeaza anual in alt amplasament.
Economistii spera sa afle mai multe despre opinia BCE in chestiunea problemelor din sectorul american al creditelor ipotecare si a influentei acestora asupra economiei europene si a pietelor financiare si despre posibila intensificare a riscurilor legate de incetinirea cresterii economice.
Indicatorii publicati anterior au aratat ca turbulentele de pe pietele financiare au afectat atat activitatea economica, cat si increderea. Cresterea din sectorul serviciilor si din cel al productiei industriale s-a temperat in septembrie pana la nivelul minim al ultimilor doi ani, iar optimismul macroeconomic a atins cel mai slab nivel din mai mult de un an.
In acelasi timp insa, inflatia s-a accelerat in septembrie peste plafonul de 2% tintit de BCE, iar analistii estimeaza ca presiunile inflationiste se vor accentua si mai mult in urmatoarele luni, ca urmare a scumpirii alimentelor si a titeiului. Cotatia titeiului a urcat la niveluri record de peste 80 dolari/baril.
Banca Centrala Europeana a mentinut totodata rata imprumuturilor marginale si rata pentru facilitatea de depozit, la 5% si, respectiv 3%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des