Moody's cere Romaniei sa accelereze ritmul de aplicare a reformelor

Data publicarii: 05-10-2007 | Economie

Guvernul Romaniei trebuie sa reia privatizarile si reformele, mai ales cele ale sectorului juridic, dupa ce a reusit sa treaca cu bine de motiunea de cenzura de miercuri, a anuntat joi agentia de rating Moody's, relateaza Reuters. Cabinetul minoritar al primului ministru Calin Popescu Tariceanu a trecut cu bine de motiunea de cenzura, insa observatorii au precizat ca guvernul va intampina dificultati in ceea ce priveste votarea de catre Parlament a legilor proprii, prelungind astfel blocajul politic din Romania, stat ce a devenit de curand membru al Uniunii Europene.

"Nu cred ca turbulentele prin care trece guvernul roman vor avea un efect direct asupra macroeconomiei", a declarat analistul Moody's pentru Romania, Kenneth Orchard, pentru Reuters.

"Sunt ingrijorat de faptul ca aceste turbulente au impiedicat guvernul sa se concentreze in totalitate pe problemele economice", a adaugat acesta.

Moody's a acordat titlurilor emise de statul roman in moneda straina ratingul Baa3.

Orchard a precizat ca principalele sectoare ce necesita aplicarea de reforme sunt educatia, privatizarea, restructurarea companiilor de stat si intarirea luptei impotriva coruptiei.

Chiar daca Moody's nu vede niciun pericol in orizontul apropiat pentru Romania, mizand pe un nivel al cresterii economice de 5,8% in 2007 si de 6,2% in 2008, Orchard a semnalat ingrijorari legate de politica fiscala.

"Una dintre principalele temeri este legata de politica fiscala. Aceasta a fost relaxata si nu au existat multe legaturi intre politica de dezvoltare si politica fiscala, autoritatile fiind mult mai concentrate pe cheltuielile curente decat pe cheltuielile de capital", a declarat acesta.

Standard & Poor's a enumerat, intr-un raport publicat recent, Romania printre statele ce ar putea fi cel mai afectate de o criza globala a lichiditatilor. Fitch Ratings, care completeaza triada marilor agentii de rating din lume, a adaugat ca o politica fiscala mai restrictiva si mai multe reforme structurale ar proteja economia Romaniei de o astfel de criza.

Primul test pentru guvernul Tariceanu, ce beneficiaza de sustinerea a doar 20% dintre deputati si senatori, va fi formula finala a bugetului pentru anul 2008, aprobata de Parlament, afirma Reuters.

Analistii au avertizat ca planurile de cheltuieli ar putea fi incoerente, avand in vedere ca acest guvern se straduieste sa se mentina pe linia de plutire iar partidele de opozitie vor sa creasca in sondaje.

Insa Orchard a precizat ca "nu sunt mai ingrijorat decat eram saptamana trecuta".

Fara aplicarea mai rapida a unor reforme, Romania ar putea fi confruntata cu sanctiuni din partea Uniunii Europene, care monitorizeaza progresul inregistrat de statul roman mai ales in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei.

Standard & Poor's a acordat Romaniei ratingul BBB- iar Fitch a acordat ratingul BBB.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: