Din 2008 vom avea nevoie de doua asigurari pentru locuinta
Data publicarii: 04-10-2007 | EconomieDe anul viitor asigurarea locuintelor devine obligatorie. Legea este acum la Parlament, iar reprezentantii guvernului spun ca in maxim doua saptamani, aceasta va primi aviz favorabil. Practic, de anul viitor vom fi nevoiti, daca avem incheiata o asigurare facultativa a locuintei si a bunurilor, sa renuntam la aceasta in favoarea asigurarii obligatorii, in momentul in care polita facultativa ar trebui reinnoita.
Numai ca asigurarea obligatorie nu acopera valoarea reala a imobilului asigurat si ca atare vom incheia doua polite, una obligatorie si una facultativa. Ca urmare vom plati de doua ori prima de asigurare pentru acelasi risc pentru a fi siguri ca ne-am asigurat locuinta la adevarata valoare.
"S-a ajuns la aceasta situatie datorita fenomenelor meteorologice din ultimii ani, care au afectat foarte mult populatia, in special din mediul rural. Rationamentul acestor sume asigurate, de 10.000 si 20.000 de euro, denota caracterul social al acestui act normativ", a declarat Gheorghe Grad, director general, SRBA.
Asigurarea este rentabila in special pentru cei care locuiesc in zona rurala, si care detin locuinte cu o valoare cuprinsa in intervalul asigurat.
Cu toate ca sumele asigurate pot fi cu mult mai mici decat valoarea pagubelor, actul normativ nu a promovat ideea asigurarilor facultative.
Acestea sunt necesare daca valoarea locuintei depaseste suma asigurata prin asigurarea obligatorie, sau daca se vrea acoperirea tuturor riscurilor - asigurarea obligatorie acoperind numai riscurile datorare cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor.
O asigurare facultativa nu ia insa in calcul exitenta unei sume deja asigurate prin asigurarea obligatorie, si din acest motiv, sustin expertii, vom fi nevoiti sa platim de doua ori asigurarea pentru plafonul prevazut de asigurarea obligatorie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii