Din 2008 vom avea nevoie de doua asigurari pentru locuinta
Data publicarii: 04-10-2007 | EconomieDe anul viitor asigurarea locuintelor devine obligatorie. Legea este acum la Parlament, iar reprezentantii guvernului spun ca in maxim doua saptamani, aceasta va primi aviz favorabil. Practic, de anul viitor vom fi nevoiti, daca avem incheiata o asigurare facultativa a locuintei si a bunurilor, sa renuntam la aceasta in favoarea asigurarii obligatorii, in momentul in care polita facultativa ar trebui reinnoita.
Numai ca asigurarea obligatorie nu acopera valoarea reala a imobilului asigurat si ca atare vom incheia doua polite, una obligatorie si una facultativa. Ca urmare vom plati de doua ori prima de asigurare pentru acelasi risc pentru a fi siguri ca ne-am asigurat locuinta la adevarata valoare.
"S-a ajuns la aceasta situatie datorita fenomenelor meteorologice din ultimii ani, care au afectat foarte mult populatia, in special din mediul rural. Rationamentul acestor sume asigurate, de 10.000 si 20.000 de euro, denota caracterul social al acestui act normativ", a declarat Gheorghe Grad, director general, SRBA.
Asigurarea este rentabila in special pentru cei care locuiesc in zona rurala, si care detin locuinte cu o valoare cuprinsa in intervalul asigurat.
Cu toate ca sumele asigurate pot fi cu mult mai mici decat valoarea pagubelor, actul normativ nu a promovat ideea asigurarilor facultative.
Acestea sunt necesare daca valoarea locuintei depaseste suma asigurata prin asigurarea obligatorie, sau daca se vrea acoperirea tuturor riscurilor - asigurarea obligatorie acoperind numai riscurile datorare cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor.
O asigurare facultativa nu ia insa in calcul exitenta unei sume deja asigurate prin asigurarea obligatorie, si din acest motiv, sustin expertii, vom fi nevoiti sa platim de doua ori asigurarea pentru plafonul prevazut de asigurarea obligatorie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani