UE nu mai vrea tranzactii precum Rompetrol - KazMunaiGaz
Data publicarii: 04-10-2007 | InternationalEuropenii nu mai vor tranzactii precum cea dintre Rompetrol si KazMunaiGaz, intrucat companiile statelor partenere UE beneficiaza de regulile pietei libere europene, tratament de care sunt private companiile europene in spatiul rus si ex-sovietic, a declarat miercuri seful AFET,Jacek Saryusz-Wolski.
Presedintele Comisiei de politica externa din Parlamentul European (AFET) a intocmit un raport pe chestiunea energetica in care propune Comisiei Europene "o mare sustinere pentru instrumente de protectie a pietei interne a UE in fata unor astfel de achizitii".
Problema este reciprocitatea, asteptata de la parteneri precum Rusia, a precizat Wolski, adaugand ca firmele europene trebuie sa se supuna regulilor de pe piata rusa, in timp ce "companiile ruse precum Gazprom pot sa fie libere pe piata europeana". "De aceea, raportul meu recomanda Comisiei sa spuna 'nu' acestui tip de reciprocitate", a completat eurodeputatul popular.
Acesta propune o "reciprocitate adevarata", un tratament egal al companiilor europene si ruse pe cele doua piete. "Asteptam de la partenerii nostri sa accepte regulile liberale ale pietei, ceea ce inseamna accesul liber la capacitatile de productie si transport. Din acest motiv asteptam ca ei, tari producatoare sau de tranzit, sa semneze si ratifice si sa respecte carta energetica", a mai spus Jacek Saryusz-Wolski.
Polonezul Jacek Saryusz-Wolski, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European a declarat ca in pachetul de masuri privind politicile comune in domeniul energiei, recent adoptat la Strasbourg, sunt incluse masuri de protectie impotriva tranzactiilor precum cea dintre Rompetrol si KazMunaiGaz.
Saryusz-Wolski, unul din autorii pachetului de rapoarte in domeniul politicii energetice comune, a fost intrebat in cadrul unei intalniri cu jurnalisti romani care este pozitia sa fata de patrunderea pe piata UE a unor companii din Kazahstan. "In raportul adoptat saptamana trecuta la Strasbourg este prevazut un set de instrumente pentru protejarea pietei interne impotriva acestui tip de achizitii, precum cea mentionata de dumneavoastra", a raspuns Saryusz-Wolski.
"In relatiile cu Rusia, suntem pentru o reala politica de reciprocitate. In acest moment, in timp ce companiile europene respecta toate restrictiile impuse de statul rus, companiile ruse, precum Gazprom, profita de piata Uniunii. In raportul pe care l-am prezentat si care a fost adoptat am spus categoric "NU" acestui tip de reciprocitate. Dorim o relatie de egalitate", a adaugat presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe. El a mai spus ca asteapta ca toate statele partenere, fie producatori de energie sau tari de tranzitie, sa ratifice Carta Europeana a Energiei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani