Cota de piata pe care si-o doresc bancile acopera 250%!
Data publicarii: 03-10-2007 | Finante-BanciAnalistii atrag atentia ca saturarea cererii din partea populatiei va crea probleme bancilor, noteaza Adevarul. Viitorul apropiat al unor banci din Romania nu este vazut in termeni foarte optimisti de catre unii analisti si bancheri, care apreciaza ca obiectivele privind cota de piata le pun in pericol profitabilitatea. Situatia insa se va imbunatati pentru clientii persoane fizice, care vor fi beneficiarii politicilor europene ce vizeaza transparenta si reducerea costurilor serviciilor financiare.
Cate banci pot genera, astazi, profit in Romania este intrebarea la care au incercat sa raspunda, ieri, o serie de analisti si bancheri in cadrul unui forum despre retail banking, organizat de FinMedia. "In trecut, raspunsul era: «Multe sau aproape toate», pentru ca dezvoltarea era intarziata si produsele standardizate. Dar lucrurile se vor schimba", sustine Dragos Cabat, vicepresedintele Asociatiei CFA Romania. Acesta a atras atentia ca piata autohtona da semne de saturare, iar problemele nu vor intarzia sa apara in viitor.
Populatia cu venituri mici are acces din ce in ce mai greu la credite
Cresterea consumului din tara noastra, a explicat Cabat, este generata de impactul integrarii in Uniunea Europeana, situatie care va mai dura scurta vreme si va trebui sa fie sustinuta de cresterea economica sau de imprumuturi.
"Creditarea a primit un nou suflu odata cu liberalizarea conditiilor de catre BNR, dar si aici vom putea vedea o saturare a segmentului pesoanelor fizice, in masura in care dezvoltarea economica nu va sustine acest apetit pentru imprumuturi", declara Cabat.
La acestea se adauga si structura veniturilor populatiei, "segmentul celor cu bani fiind saturat la capitolul imprumuturi", astfel incat se orienteaza spre produse bancare mai sofisticate. Pe de alta parte, marea masa a populatiei, care obtine venituri mici si care are nevoie de credite, "nu mai are acces la imprumuturi pentru ca sunt deja indatorati la maximum", a mai explicat Cabat.
Nici structura pe varste a creditelor acordate de bancile romanesti nu este de bun augur pentru banci, de vreme ce, "in Europa, bancile ofera credite ipotecare tinerilor si de consum celor mai in varsta, pe cand la noi este invers".
Mai mult, bugetele bancilor specializate pe retail acopera 250% din actualul potential al pietei, a mai spus vicepresedintele CFA Romania. La randul sau, Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank, considera ca bancherii care nu au avut grija de costuri, nu doar cei din Romania vor avea probleme. Acesta spune ca, pe activitatea de retail, cresterea estimata a veniturilor in urmatorii ani - de circa 20% - va duce la o stimulare a cererii.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii