Terorism fiscal: Amenzi uriase, introduse pe ascuns
Data publicarii: 03-10-2007 | Finante-BanciGuvernul sanctioneaza dur o populatie pe care n-a informat-o! Amenzile pentru contraventii fiscale au fost majorate chiar si de 20 de ori, noteaza Evenimentul Zilei. Noile amenzi pentru incalcarile legislatiei fiscale se aplica de la 1 octombrie si se situeaza intre 500 si 14.000 de lei, in functie de contraventie.
Cei care n-au reusit sa inregistreze, pana vinerea trecuta, la Administratia Financiara contractul de drepturi de autor incheiat cu mai mult de doua saptamani in urma, vor achita o amenda de zece ori mai mare decat cea prevazuta pana in prezent.
Platita in 24 de ore de la depunerea la Fisc a contractului, amenda va fi de 250 de lei, fata de 25 de lei cat era pana la finele lunii septembrie.
Pe de alta parte, limita maxima a amenzii a scazut de la 1.500 de lei la 1.000 de lei, potrivit noilor reglementari ale Fiscului. In aceasta situatie se afla toate persoanele care desfasoara activitati independente: medicii, avocatii, ziaristii, notarii, psihologii, agricultorii, dar si cele care dau locuinte cu chirie.
Conform unor surse neoficiale, doar cei care deruleaza activitati independente ar putea depasi un milion de contribuabili. Autoritatile "au strecurat" printre modificarile si completarile Codului de Procedura Fiscala aprobate prin Ordonanta de Guvern nr. 47, publicata pe 31 august, majorarea tuturor sanctiunilor pe care le risca populatia si firmele daca nu-si indeplinesc obligatiile fiscale.
Socul amenzilor
In vigoare de la 1 octombrie, Articolul 219 al documentului prevede cresteri de pana la 20 de ori ale limitei minime a amenzilor. Iar acestea sunt mai aducatoare de venit decat cele maxime deoarece majoritatea contribuabililor incearca sa scape macar de o parte a amenzii.
In afara de publicarea pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a Ordonantei, care, pentru a fi inteleasa, trebuie citita impreuna cu Codul de Procedura Fiscala, autoritatile nu au informat contribuabilii despre noile amenzi.
Mai mult, a mai fost introdusa una pentru firme: pentru nedepunerea la timp a declaratiilor fiscale recapitulative privind plata impozitelor, taxelor, contributiilor sociale si a altor sume datorate bugetului de stat. Aceasta incalcare se penalizeaza cel mai usturator: intre 12.000 si 14.000 de lei.
Gradul de declarare a veniturilor este, potrivit autoritatilor, de aproximativ 95%, iar cel de plata de 75%. Astfel, cresterea amenzilor "vizeaza cel mai probabil necesitatea finantarii propriilor necesitati" ale Fiscului, considera Liviu Voinea, director in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA).
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani