Reguli ca sa nu iei teapa la casa de schimb valutar

Data publicarii: 03-10-2007 | Finante-Banci

"Cititi Formularul de Acceptare a Tranzactiei inainte de efectuarea propriu-zisa a schimbului valutar", este una dintre cele mai importante reguli transmise de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), noteaza Gandul. Formularul contine date despre suma tranzactionata, cursul de schimb utilizat, suma ce urmeaza a fi incasata si comisionul perceput de operatorul economic. Daca informatiile din Formular nu corespund cu cele afisate, clientul poate respinge tranzactia. Semnatura clientului este echivalenta cu acceptul clauzelor contractuale, orice reclamatii ulterioare fiind considerate neintemeiate.

Altfel riscati sa va treziti cu o paguba insemnata in buget, asa cum au patit saptamana trecuta doi timisoreni. Acestia au pierdut 2.500, respectiv 1.500 lei pentru ca nu au fost atenti la marcajele de pe tabela de schimb. Se pare ca nu este vorba de un caz singular, deoarece in ultimele saptamani mai multi timisoreni au fost pacaliti de datele afisate gresit. Majoritatea si-au dat seama de inselatorie dupa ce au facut schimbul, astfel incat multe dintre reclamatiile ulterioare au ramas nerezolvate.

Cursurile pentru bancnote, cecuri si vouchere - pe panouri separate

"Consumatorii trebuie sa verifice foarte atent cursul in dreptul valutei pe care doreste sa o schimbe, sa verifice daca acel curs valutar este valabil pentru bancnote sau pentru cecuri de calatorie. Ordinul ANPC 205 din 2007 prevede existenta unor panouri separate pentru bancnote, cecuri de calatorie sau vouchere. Cat priveste comisionul practicat, acesta trebuie sa fie inscris cu culoarea rosie, pe un panou distinct", explica Irina Vasile, sef serviciu consiliere prestari servicii la ANPC.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: