Fitch estimeaza ca Romania va adopta euro in 2015
Data publicarii: 30-09-2007 | EconomieAgentia de rating Fitch estimeaza ca Romania va adopta moneda unica europeana in 2015, la doi ani dupa intrarea Bulgariei in zona euro si 2015, arata un raport publicat, vineri. "Aceste date sunt insa nesigure, din moment ce ambele tari mai au multe probleme de rezolvat pana la atingerea unei convergente reale, dau semne de supraincalzire si vor avea greutati pentru indeplinirea criiteriului privind inflatia pentru mai multi ani de aici inainte", se spune in raport.
Aderarea la Uniunea Economica si Monetara Europeana (UEM) si adoptarea monedei unice ar putea fi amanate pentru unele tari din Europa de Est, este una dintre concluziile raportului, in care este prezentat calendarul de aderare la zona euro, dar si riscurile si implicatiile pe care le va avea acest proces asupra ratingurilor de tara.
"Datele de aderare ale statelor nou admise in Uniunea Europeana ar putea fi amanate, din cauza accentuarii inflatiei in statele baltice, a rezervelor fata de moneda unica in Cehia si Polonia si a provocarii pe care o reprezinta aderarea efectiva pentru Romania si Bulgaria", a declarat seful departamentului pentru ratinguri de tara al grupului Fitch, Edward Parker.
Dupa aderarea Ciprului si a Maltei, in ianuarie 2008, numarul statelor din zona euro va ajunge la 15. Ultima tara care a aderat a fost Slovenia, in ianuarie 2007.
Raportul Fitch arata ca Slovacia ar putea adera la zona euro in ianuarie 2009. Dupa Slovacia, Fitch anticipeaza o pauza de trei ani pana cand moneda unica va fi adoptata de urmatoarea tara. In cazul statelor baltice, agentia estimeaza ca accentuarea inflatiei si dezechilibrele economice vor amana adoptarea monedei unice pentru 2012, in Estonia, si pentru 2013, in Lituania si Letonia.
Niciuna dintre cele sase tari care au aderat la Uniunea Europeana in 2006 nu au un termen fix de adoptare a monedei euro.
Conform raportului Fitch, Polonia si Cehia nu vor adera la zona euro pana in 2012, respectiv 2013. Principalul obstacol pare sa fie cel politic, insa cele doua state trebuie sa mentina disciplina fiscala si o rata scazuta a inflatiei.
Pentru Ungaria, Fitch estimeaza in continuare ca, cel mai probabil, tara va adera la zona euro in 2014 pentru ca, in ciuda progreselor guvernului, consolidarea fiscala va fi dificila, mai ales in contextul alegerilor din 2010.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice