Fitch estimeaza ca Romania va adopta euro in 2015
Data publicarii: 30-09-2007 | EconomieAgentia de rating Fitch estimeaza ca Romania va adopta moneda unica europeana in 2015, la doi ani dupa intrarea Bulgariei in zona euro si 2015, arata un raport publicat, vineri. "Aceste date sunt insa nesigure, din moment ce ambele tari mai au multe probleme de rezolvat pana la atingerea unei convergente reale, dau semne de supraincalzire si vor avea greutati pentru indeplinirea criiteriului privind inflatia pentru mai multi ani de aici inainte", se spune in raport.
Aderarea la Uniunea Economica si Monetara Europeana (UEM) si adoptarea monedei unice ar putea fi amanate pentru unele tari din Europa de Est, este una dintre concluziile raportului, in care este prezentat calendarul de aderare la zona euro, dar si riscurile si implicatiile pe care le va avea acest proces asupra ratingurilor de tara.
"Datele de aderare ale statelor nou admise in Uniunea Europeana ar putea fi amanate, din cauza accentuarii inflatiei in statele baltice, a rezervelor fata de moneda unica in Cehia si Polonia si a provocarii pe care o reprezinta aderarea efectiva pentru Romania si Bulgaria", a declarat seful departamentului pentru ratinguri de tara al grupului Fitch, Edward Parker.
Dupa aderarea Ciprului si a Maltei, in ianuarie 2008, numarul statelor din zona euro va ajunge la 15. Ultima tara care a aderat a fost Slovenia, in ianuarie 2007.
Raportul Fitch arata ca Slovacia ar putea adera la zona euro in ianuarie 2009. Dupa Slovacia, Fitch anticipeaza o pauza de trei ani pana cand moneda unica va fi adoptata de urmatoarea tara. In cazul statelor baltice, agentia estimeaza ca accentuarea inflatiei si dezechilibrele economice vor amana adoptarea monedei unice pentru 2012, in Estonia, si pentru 2013, in Lituania si Letonia.
Niciuna dintre cele sase tari care au aderat la Uniunea Europeana in 2006 nu au un termen fix de adoptare a monedei euro.
Conform raportului Fitch, Polonia si Cehia nu vor adera la zona euro pana in 2012, respectiv 2013. Principalul obstacol pare sa fie cel politic, insa cele doua state trebuie sa mentina disciplina fiscala si o rata scazuta a inflatiei.
Pentru Ungaria, Fitch estimeaza in continuare ca, cel mai probabil, tara va adera la zona euro in 2014 pentru ca, in ciuda progreselor guvernului, consolidarea fiscala va fi dificila, mai ales in contextul alegerilor din 2010.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii