BNR a mentinut dobanda de politica monetara la 7%
Data publicarii: 27-09-2007 | Finante-BanciBanca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut, miercuri, dobanda de politica monetara la 7% pe an si a tinut sa remarce inrautatirea perspectivelor privind inflatia pe termen scurt, pe fondul prelungirii impactului secetei si incertitudinilor legate de evolutia cursului de schimb, a anuntat BNR.
BNR decide astfel, in a doua sedinta consecutiv, sa mentina rata dobanzii cheie la 7%, dupa ce in prima jumatate a anului scazuse de patru ori consecutiv dobanda de politica monetara, de la 8,75% la 7% pe an.
Contextul in care BNR a luat decizia de a mentine rata dobanzii cheie la 7% este marcat de incetinirea procesului de dezinflatie si a ritmului de crestere economica, care este cauzata de seceta - care are efect asupra ofertei din economia romaneasca - si de presiunea din partea cererii interne, care accentueaza dezechilibrul extern, se arata in comunicatul BNR.
Conducerea BNR a decis de asemenea mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii. In prezent, acestea sunt de 40% din pasivele in valuta si de 20% din cele in lei ale bancilor.
Banca centrala Exercitarea va exercita in continuare "un control ferm al lichiditatii de pe pietele financiare in vederea intaririi rolului de semnal al dobanzii de politica monetara si reducerii volatilitatii dobanzilor pietei interbancare", se spune in comunicatul BNR care anunta decizia de politica monetara de miercuri.
BNR mentioneaza, in acelasi comunicat, ca "va monitoriza vigilent evolutiile indicatorilor macroeconomici, pe plan intern si international", precum si perspectivele acestora pentru a se asigura, "prin adecvarea instrumentelor sale", de atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si consolidarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana, intr-o maniera sustenabila.
Banca Nationala a Romaniei a tinut sa atraga atentia asupra a trei factori de risc, primul fiind urcarea inflatiei anuale la nivelul de 4,96% in luna august, "aproape de limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei pentru acest an, ca urmare a majorarii semnificative a preturilor produselor alimentare si a corectiei cursului de schimb al leului pe fondul turbulentelor manifestate recent pe pietele financiare internationale".
Al doilea factor, care are efect inflationist, este evolutia salariilor, a caror crestere " a ramas superioara ritmului de crestere a productivitatii muncii, accentuandu-se astfel riscurile de deteriorare a competitivitatii externe si presiunile inflationiste generate de cresterea costurilor cu forta de munca".
De asemenea, BNR remarca revigorarea creditului acordat sectorului neguvernamental, "pe fondul accelerarii ritmului de crestere a componentei in valuta (in luna august aceasta reprezenta 50,6% din total credit neguvernamental)".
"Consiliul de administratie al BNR considera ca mentinerea sustenabilitatii procesului de dezinflatie si ancorarea anticipatiilor pe termen mediu reclama pastrarea in continuare a unei conduite prudente a politicii monetare precum si un sprijin puternic din partea politicii fiscale si de venituri in cadrul mix-ului de politici macroeconomice", se mai arata in comunicatul bancii centrale.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului