Comisia Europeana va propune teste obligatorii de siguranta pentru anumite jucarii
Data publicarii: 26-09-2007 | InternationalComisia Europeana va propune ca testele de siguranta sa fie obligatorii pentru anumite jucarii care prezinta riscuri, in cadrul revizuirii normelor de securitate pe care o va prezenta in decembrie, a anuntat marti executivul european, transmite AFP. "As vrea sa existe o certificare obligatorie pentru un anumit tip de jucarii", a declarat comisarul european al industriei Günter Verheugen, in cadrul unei dezbateri la Parlamentul European, dupa temerile suscitate de retragerea de pe piata de catre producatorul american Mattel a milioane de jucarii fabricate in China.
Comisarul nu a precizat insa care sunt jucariile la care se refera, citand doar exemplul celor care au un "chip electronic".
Potrivit Biroului european al consumatorilor (BEUC), expertii care lucreaza de mai bine de doi ani la revizuirea directivei privind securitatea jucariilor examineaza indeaproape posibilitatea unor verificari mai minutioase pentru jucariile cu risc ridicat de siguranta.
Expertii studiaza in special jucariile care contin substante chimice sau magneti care risca sa se desfaca si sa fie inghititi de copii, potrivit BEUC. Tocmai cu acest gen de probleme s-a confruntat recent Mattel.
Comisia Europeana ar vrea sa consolideze astfel increderea in marca "CE" prin care fabricantul isi ia angajamentul ca jucariile respecta normele de securitate europene. In prezent, aceasta este interpretata gresind ca presupunand ca produsele au facut obiectul unor verificari in Europa, desi "nu este decat o declaratie a producatorului, o reclama", subliniaza Laura Degallaix, de la BEUC. Aceasta pledeaza ca marca sa nu mai fie afisata la vedere, ci doar in documentatia tehnica.
Intr-o rezolutie ce va fi adoptata miercuri, eurodeputatii cer, pe de alta parte, Comisiei sa "acorde o credibilitate puternica marcii CE consolidand supravegherea pietelor" si prevazand sanctiuni pentru cei care abuzeaza de ea. Ei cer de asemenea sa se examineze posibilitatea infiintarii unei "marci de siguranta" complementare pentru consumator.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii