Comisia Europeana va propune teste obligatorii de siguranta pentru anumite jucarii
Data publicarii: 26-09-2007 | InternationalComisia Europeana va propune ca testele de siguranta sa fie obligatorii pentru anumite jucarii care prezinta riscuri, in cadrul revizuirii normelor de securitate pe care o va prezenta in decembrie, a anuntat marti executivul european, transmite AFP. "As vrea sa existe o certificare obligatorie pentru un anumit tip de jucarii", a declarat comisarul european al industriei Günter Verheugen, in cadrul unei dezbateri la Parlamentul European, dupa temerile suscitate de retragerea de pe piata de catre producatorul american Mattel a milioane de jucarii fabricate in China.
Comisarul nu a precizat insa care sunt jucariile la care se refera, citand doar exemplul celor care au un "chip electronic".
Potrivit Biroului european al consumatorilor (BEUC), expertii care lucreaza de mai bine de doi ani la revizuirea directivei privind securitatea jucariilor examineaza indeaproape posibilitatea unor verificari mai minutioase pentru jucariile cu risc ridicat de siguranta.
Expertii studiaza in special jucariile care contin substante chimice sau magneti care risca sa se desfaca si sa fie inghititi de copii, potrivit BEUC. Tocmai cu acest gen de probleme s-a confruntat recent Mattel.
Comisia Europeana ar vrea sa consolideze astfel increderea in marca "CE" prin care fabricantul isi ia angajamentul ca jucariile respecta normele de securitate europene. In prezent, aceasta este interpretata gresind ca presupunand ca produsele au facut obiectul unor verificari in Europa, desi "nu este decat o declaratie a producatorului, o reclama", subliniaza Laura Degallaix, de la BEUC. Aceasta pledeaza ca marca sa nu mai fie afisata la vedere, ci doar in documentatia tehnica.
Intr-o rezolutie ce va fi adoptata miercuri, eurodeputatii cer, pe de alta parte, Comisiei sa "acorde o credibilitate puternica marcii CE consolidand supravegherea pietelor" si prevazand sanctiuni pentru cei care abuzeaza de ea. Ei cer de asemenea sa se examineze posibilitatea infiintarii unei "marci de siguranta" complementare pentru consumator.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice