Femeile raman subreprezentate in functiile de conducere ale firmelor
Data publicarii: 21-09-2007 | HR/CariereEgalitatea sexelor in consiliile de administratie in cadrul primelor 200 de companii din lume cunoaste un ritm de crestere lent, femeile reprezentand doar 11,2% din totalul membrilor, conform unui studiu al organizatiei Corporate Women Directors International (CWDI), relateaza AFP.
La nivelul posturilor de conducere, in primele 100 de companii mondiale selectate de revista Fortune, acest raport scade chiar pana la 6,6%, reprezentand 73 de posturi de director din totalul de 1.113, reiese din acest studiu, publicat vineri.
In plus, 57% dintre primele 100 de companii pe plan mondial nu au nici macar o femeie director si 18% dintre acestea nu au promovat femei nici in randul posturilor administrative.
"Femeile nu joaca un rol foarte important in cadrul celor mai multe dintre principalele companii din lume. Daca se ia in considerare aceasta slaba reprezentare, este dificil de prevazut o majorare substantiala a numarului de femei ce ocupa functii de conducere sau pozitii in cadrul consiliilor de administratie in urmatorii zece ani", a declarat co-presedinta grupului CWDI, Irene Natividad, pentru AFP.
"Daca 80% dintre deciziile legate de achizitii sunt luate de femei, fie daca vorbim de masini, pneuri, calculatoare sau modalitati de aliemntare cu energie, in cadrul companiilor unde muncesc, de ce femeile nu sunt reprezentate si in randul functiilor de conducere?", a intrebat aceasta.
Statele Unite ale Americii, care contabilieaza cel mai mare numar din primele 100 de companii importante din lume (75), reprezinta locul unde femeile sunt cel mai bine reprezentate, 17,6% dintre posturile din consiliile de administratie fiind ocupate de femei, iar in cazul grupurilor AT&T, Johnson and Johnson sau Merrill Lynch raportul se ridica la 30%.
In SUA femeile sunt cel mai bine reprezentate si in ceea ce priveste posturile de director, cu o proportie de 12,9% fata de media mondiala de 6,6%, mai ales in cazul companiilor Hewlett-Packard, Bank of America sau serviciul postal american UPS, unde ocupa 25% dintre posturile de conducere.
La nivelul consiliilor de administratie, Marea Britanie (unde se regasesc 17 din primele 100 companii pe plan mondial), ocupa locul doi, cu un raport de 13,9%, urmata de Olanda (12,2%), Germania (10,9% , 19 companii importante).
Elvetia (9,5%, 5 companii importante) a depasit Franta (7,6%,19 companii).
Codasele clasamentului sunt Italia si Japonia, cu un raport de 2,9%, respectiv 1,3% al femeilor membre ale consiliilor de administratie, conform AFP.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului