Finlanda este cea mai verde tara din lume
Data publicarii: 21-09-2007 | InternationalFinlanda, Islanda, Norvegia, Suedia si Austria sunt cele mai verzi tari de pe Planeta, potrivit jurnalistlori de la Reader's Digest care au realizat topul celor mai "verzi" locuri de pe pamant. Tarile verzi sunt, in opinia celor de la Reader's Digest, locurile unde ti-ar placea sa traiesti, unde exista un echilibru intre ecologie si nevoile comunitatii. Analiza jurnalistilor a cuprins date din 141 de tari si s-a axat pe factori sociali si masuri de protectie a mediului.
Chiar si cele mai curate tari au probleme de mediu. Este cazul Finlandei, spun jurnalistii de la Reader's Digest, care, desi e in topul tarilor "verzi" cu multe puncte adunate la capitolele calitatea aerului si apei, la protectia cetateniilor in fata poluarii apelor si dezastrelor naturale, Finlanda are si bile negre: ea produce o cantitate peste medie de gaze cu efect de sera si contribuie semnificativ al problemele de mediu ale regiunii. Pentru a se "inverzi", tarile trebuie sa profite de resursele sale. Spre exemplu, Finlanda, desi este unul dintre cei mai mari exportatori din lume de tehnologie bazat pe energia eoliana, ea foloseste puterea vantului intr-un procent mai mic de 1% in producerea energiei.
Jurnalistii de la Reader's Digest au clasat Statele Unite pe locul 23 in topul tarilor "verzi" tot din cauza gazelor cu efect de sera. In SUA, cantitatea de emisii de dioxid de carbon pe cap de locuitor este de 5 ori mai mare decat media globala. Iar trendul este in crestere: emisiile de CO2 au crescut cu aproximativ 22% intre 1990 si 2005.
Canada ocupa locul 11 datorita padurilor virgine care se gassesc in aceasta tara, spre deosebire de alte tari unde ele dispar ca urmare a aglomerarilor urbane. Jurnalistii de la Reader's Digest recomanda si altor tari sa urmeze exemplul Candei si sa-si protejeze resursele naturale, pentru a face fata poluarii urbane. Bila neagra a Canadei o reprezinta emisiile de sulf, care sunt aproape de doua ori mai mari decat in tari similare.
Este un fapt ca popualtia tarilor bogate este mai educata, are un standard mai ridicat de trai, traiesc mai mult si au un viitor stralucit. La fel de adevarat este ca populatia din aceste tari isi lasa o amprenta mai puternica asupra mediului. Din fericire, oamenii din aceste tari sunt mai constienti de problemele de mediu si mai activi in acest domeniu. Este cazul Norvegiei, locul 3 in topul tarilor "verzi", tara care face parte din peste 40 de acorduri internationale privind mediul.
China se afla pe locul 84 in topul realizat de Reader's Digest. Problemele de mediu din aceasta tara sunt legate de numarul de locuitori si de cresterea exploziva a sectorului economic. Poluarea aerului in Beijing este de patru ori mai mare decat in New York. Jurnalistii au notat si obiectivele autoritatilor chineze in domeniul mediului, printre care si eliminarea a 200 de fabrici din suburbii. Masurile propuse sunt relationate cu Jocurile Olimpice care vor avea loc anul viitor in Beijing.
Topul celor mai "verzi" tari:
Primele 5:
Finlanda
Islanda
Norvegia
Suedia
Austria
Ultimele 5:
Chad
Burkina Faso
Sierra Leone
Nigeria
Etiopia
Topul celor mai "verzi" orase:
Primele 5:
Stockholm
Oslo
Munich
Paris
Frankfurt
Ultimele 5:
Bangkok
Guangzhou
Mumbai
Shanghai
Beijing
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani