Ghidul solicitantului pentru POS competitivitate, publicat la inceputul lui octombrie
Data publicarii: 20-09-2007 | EconomieGhidul solicitantului pentru Programul Operational Sectorial "Cresterea competitivitatii economice" va fi elaborat in urmatoarele saptamani si va fi publicat in prima parte a lunii octombrie, au declarat reprezentanti ai autoritatii de management din cadrul Ministerului Economiei. Ministerul Economiei si Finantelor a initiat un proiect de Hotarare de Guvern privind infiintarea Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Sectorial (POS) "Cresterea competitivitatii economice", cu rol decizional si strategic in procesul de implementare a acestui POS.
Reprezentantii autoritatii de management al acestui POS, din cadrul MEF, minister care coordoneaza acest program, au declarat ca acest Comitet va ebabora, in prima parte a lunii octombrie, criteriile de selectie a proiectelor care vor fi finantate si planul de comunicare. Ulterior, acelasi Comitet va elabora rapoartele de evaluare si va analiza posibilitatea ca fondurile sa poata fi alocate de la o axa la alta a POS-ului, in functie de gradul de absorbtie a fondurilor.
Din Comitetul de Monitorizare a POS competitivitate fac parte reprezentanti ai autoritatilor de management din toate POS-urile, reprezentanti ai Consiliului Concurentei, sindicate, patronate, ONG-uri, institutii de cercetare si alti parteneri economico-sociali. Presedintele Comitetului va fi secretarul de stat care coordoneaza activitatea autoritatii de management a POS competitivitate, Sebastian Vladescu, iar vicepresedinte va fi directorul general adjunct al acestei autoritati de management, Steluta Goanta.
Reprezentantii autoritatii de management au mai spus ca vor elabora ghidul solicitantului in urmatoarea perioada, urmand ca documentul sa fie facut public in prima parte a lunii octombrie. Dupa elaborarea ghidului, urmeaza ca autoritatea de management sa faca solicitarea oficiala de proiecte care vor fi finantate in baza acestui POS.
Programul Operational Sectorial "Cresterea competitivitatii economice" patru axe prioritare: Dezvoltarea unui sistem inovativ si co-eficient de productie, Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate, Tehnologia informatiei si comunicatiilor pentru sectoarele public si privat si Cresterea eficientei energetice si a sigurantei aprovizionarii, in contextul combaterii schimbarii climatice.
Pentru prima axa sunt alocate, in perioada 2007-2013, circa 1,08 miliarde de euro, din fonduri structurale si de la bugetul de stat, iar organismul intermediar este Ministerul pentru IMM, Turism, Comert si Profesii Liberale. In baza celei de-a doua axe, beneficiarii pot primi circa 646 milioane de euro, organismul intermediar fiind Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica. A treia axa este coordonata de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, iar suma totala pe care o pot primi proiectele in cadrul acestei axe este de 470 milioane de euro. Pentru cea de-a patra axa sunt alocate circa 725 milioane de euro, iar organismul de implementare este Directia Generala Politica Energetica din cadrul MEF. De asemenea, pentru asistenta tehnica se aloca aproximativ 90 milioane de euro.
La finele lunii iunie, directorul general adjunct din Ministerul Economiei, Felicia Racasanu, declara ca proiectele care vor primi fonduri in baza celei de-a patra axe vor putea primi in 2007 circa 20 de milioane, insa numai acele proiecte care vizeaza eficienta energetica la consumatorul final industrial, urmand ca pentru celelalte categorii de proiecte din domeniul energetic documentatia pentru primirea fondurilor structurale sa fie depusa abia in 2008.
Din totalul fondurilor alocate celei de-a patra axe a POS, de 725 milioane de euro, circa 638 milioane de euro vor proveni din fonduri structurale, iar restul de la bugetul de stat.
Axa IV a POS are trei domenii majore de interventie. Primul vizeaza energia eficienta si durabila, pentru care se vor primi din bani europeni 351 milioane de euro. Pentru al doilea domeniu, care priveste valorificarea resurselor regenerabile, vor fi alocate 191 milioane de euro, in timp ce, pentru sprijinul investitiilor pentru interconectarea retelelor nationale de gaz si energie electrica cu cele europene, se vor aloca circa 96 milioane de euro.
In cadrul primului domeniu, vor fi eligibile proiectele care vizeaza cresterea eficientei energetice la consumatorii finali industriali, modernizarea capacitatilor de productie si a retelei de transport si distributie a energiei, pentru care un proiect poate primi maximum 10 milioane de euro. Tot in acest domeniu de interventie a fost inclusa si reducerea poluarii, prin montarea de instalatii de desulfurare si limitare a emisiilor cu efect de sera, pentru care se pot primi maximum 25 milioane de euro pe proiect, iar beneficiarii pot fi, pe langa operatorii economici, si autoritatile locale.
Proiectele care urmaresc producerea de energie verde din resurse regenerabile pot primi cel mult cate 10 milioane de euro din fondurile structurale. Totodata, pentru interconectarea retelelor nationale de transport de gaze si electricitate cu cele din tarile vecine vor fi alocate cate 35 milioane de euro pe proiect, beneficiarii fiind Transgaz si Transelectrica.
Potrivit estimarilor Organismului Intermediar pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, responsabil pentru implementarea proiectelor care se incadreaza in axa IV a POS, circa 190 de proiecte vor fi cofinantate din fonduri structurale in cadrul acestei axe.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman