OCDE critica performanta economica ''mediocra'' a Uniunii Europene
Data publicarii: 20-09-2007 | InternationalUE trebuie sa consolideze concurenta si sa renunte la reglementarea pietelor sale pentru a-si dinamiza performanta economica "mediocra" , in pofida unei ameliorari recente si a perspectivelor "favorabile" pe termen scurt, a apreciat OCDE intr-un studiu publicat joi, informeaza AFP. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), din care fac parte 30 de tari printre care cele mai bogate de pe planeta, a subliniat ca produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor din marile tari europene este "net inferior celui din statele cele mai performante" din OCDE.
"In noile state membre ale UE, venitul mediu nu reprezinta decat o treime din cel al Statelor Unite ale Americii", iar rata potentiala de crestere a PIB pe cap de locuitor, de 1,75%, este "modesta", precizeaza studiul.
Totusi, mai multe dintre aceste tari si-au imbunatatit politicile de protectie sociala, pensii si pe piata muncii, reforme care au dat roade.
Rata de ocupare a populatiei din cele 15 vechi membre UE este la cel mai ridicat nivel din ultimii mai bine de 20 de ani (65% la sfarsitul anului 2006). Totusi, in ansamblul UE, rata de ocupare a populatiei este mai scazuta fata de media mondiala si inferioara obiectivului de la Lisabona de 70% pentru intreaga Uniune.
Productia a crescut cu 3% anul trecut, iar cresterea productivitatii, care inregistrase un regres in timpul anilor '90 si in primii ani de dupa 2000, s-a redresat semnificativ in prezent. In 2006, UE a inregistrat pentru prima data dupa multi ani, cresteri ale productivitatii mai importante decat cele ale Statelor Unite.
Astfel, perspectivele economice pe termen scurt sunt favorabile, indica studiul, care insa fusese realizat inainte de criza creditelor cu risc din Statele Unite.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii