OCDE critica performanta economica ''mediocra'' a Uniunii Europene
Data publicarii: 20-09-2007 | InternationalUE trebuie sa consolideze concurenta si sa renunte la reglementarea pietelor sale pentru a-si dinamiza performanta economica "mediocra" , in pofida unei ameliorari recente si a perspectivelor "favorabile" pe termen scurt, a apreciat OCDE intr-un studiu publicat joi, informeaza AFP. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), din care fac parte 30 de tari printre care cele mai bogate de pe planeta, a subliniat ca produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor din marile tari europene este "net inferior celui din statele cele mai performante" din OCDE.
"In noile state membre ale UE, venitul mediu nu reprezinta decat o treime din cel al Statelor Unite ale Americii", iar rata potentiala de crestere a PIB pe cap de locuitor, de 1,75%, este "modesta", precizeaza studiul.
Totusi, mai multe dintre aceste tari si-au imbunatatit politicile de protectie sociala, pensii si pe piata muncii, reforme care au dat roade.
Rata de ocupare a populatiei din cele 15 vechi membre UE este la cel mai ridicat nivel din ultimii mai bine de 20 de ani (65% la sfarsitul anului 2006). Totusi, in ansamblul UE, rata de ocupare a populatiei este mai scazuta fata de media mondiala si inferioara obiectivului de la Lisabona de 70% pentru intreaga Uniune.
Productia a crescut cu 3% anul trecut, iar cresterea productivitatii, care inregistrase un regres in timpul anilor '90 si in primii ani de dupa 2000, s-a redresat semnificativ in prezent. In 2006, UE a inregistrat pentru prima data dupa multi ani, cresteri ale productivitatii mai importante decat cele ale Statelor Unite.
Astfel, perspectivele economice pe termen scurt sunt favorabile, indica studiul, care insa fusese realizat inainte de criza creditelor cu risc din Statele Unite.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman