Salariile, pretul alimentelor si politica fiscala ameninta tinta de inflatie
Data publicarii: 19-09-2007 | EconomiePrincipalele riscuri pentru tinta de inflatie propusa de BNR sunt politica salariala, socul asupra preturilor la alimente, care au cunoscut o crestere semnificativa in luna august, si politica fiscala, ce constituie un risc permanent, a declarat reprezentantul FMI in regiune, Juan Ansola.
Reprezentantul regional principal pentru Romania si Bulgaria al FMI, Juan Jose Fernandez-Ansola, a tinut sa precizeze ca aceste informatii oferite cu ocazia briefingului tinut la sediul FMI din Bucuresti trebuie interpretate drept premergatoare concluziilor ce vor fi trasate in urma vizitei delegatiei FMI in Romania, programata pentru perioada 26 septembrie - 2 octombrie. Aceste concluzii vor fi prezentate cu ocazia unei conferinte de presa ce va avea loc la data de 2 octombrie.
"Politica salariala ramane o problema deoarece cresterea salariala depaseste productivitatea muncii si acest lucru ar putea crea probleme de competitivitate. Nu sunt sigur care va fi politica salariala pentru 2008 si nu spun ca va fi neaparat o problema. Concluziile urmeaza a fi prezentate la data de 2 octombrie", a declarat Ansola.
Legat de cursul euro/leu, Ansola a precizat ca acesta nu ridica neaparat probleme de competitivitate, leul prezentand inca avantaje venite dinspre o posibila supraevaluare, insa aceasta marja este in scadere fata de anul trecut, a spus Ansola, sugerand ca leul se apropie de "potentialul real".
Referitor la vizita delegatiei FMI in Romania, Ansola a precizat ca principalele puncte de discutie le reprezinta politica fiscala si bugetul pe 2008.
"Vizita este parte a dialogului normal pe care FMI il are cu fiecare stat membru. Unul dintre principalele scopuri ale intalnirii cu autoritatile de la Bucuresti va fi o evaluare a felului in care lucrurile s-au schimbat de la vizita precedenta a delegatiei, ce a avut loc in perioada februarie-martie", a declarat Ansola.
Reprezentatul FMI a precizat ca principalele schimbari in contextul in care se va desfasura dialogul le reprezinta faptul ca pietele externe au cunoscut o contractie fata de februarie-martie si faptul ca previziunile legate de deficitul de cont curent arata o adancire mai mare a acestuia.
"Aceste conditii pun o miza pe dezvoltarea politicilor viitoare, folosite pentru a scadea vulnerabilitatile economiei romanesti", a adaugat Ansola.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman