Unele banci nu accepta o casa nationalizata drept garantie
Data publicarii: 19-09-2007 | Finante-BanciEste bine cunoscut faptul ca, pentru acordarea anumitor tipuri de credite, bancile comerciale solicita clientilor sai anumite garantii, printre acestea numarandu-se si ipoteca de rang I constituita asupra imobilului - teren si/ sau constructie, noteaza Curierul National. Insa, in cazul in care clientul doreste contractarea unui credit garantand cu un imobil dobandit in baza Legii nr.112/1995 (legea caselor nationalizate), ramane de vazut daca bancile vor accepta sau nu o astfel de garantie. Mai multe banci s-au aratat a fi reticente, neacceptand o astfel de garantie, iar altele au mentionat ca un credit acordat de banca poate fi garantat cu o casa nationalizata, insa contractantul trebuie sa raspunda anumitor conditii impuse de aceasta.
"Nu este posibila eliminarea completa a riscului revendicarii de catre fostii proprietari"
Bancpost si OTP Bank sunt doua dintre bancile comerciale care nu accepta ca un client sa-si garanteze creditul cu un imobil dobandit in baza legii caselor nationalizate, intrucat acestea considera ca o astfel de garantie prezinta un anumit grad de nesiguranta. "Bancpost nu ia in considerare ca garantie ipotecara o locuinta dobandita in baza Legii 112/1995. Motivul il reprezinta nesiguranta asupra garantiei, intrucat dupa cum se stie, aceste imobile pot fi revendicate de fostii proprietari", au declarat reprezentantii bancii.
Directorul diviziei de retail a OTP Bank, Cristian Nae, a spus ca banca nu accepta in conditii standard garantarea creditelor cu imobile dobandite in baza Legii 112/1995 deoarece, conform opiniilor juridice primite, in cazul acestor imobile nu este posibila eliminarea completa a riscului revendicarii de catre fostii proprietari.
In functie de situatia juridica a imobilului, unele banci accepta
"In legatura cu politica Alpha Bank de a lua in garantie un imobil dobandit in baza Legii nr. 112/1995, trebuie precizat ca, in functie de situatia juridica a imobilului, de existenta sau inexistenta unei notificari formulate in baza Legii nr. 10/2001 sau de existenta unui litigiu declansat de fostii proprietari, banca accepta sau nu astfel de garantii", ne-a spus Istratescu Eduard, Head of Retail Legal Services Dept. In functie de aceste situatii, Directia Juridica analizeaza actele si se pronunta asupra posibilitatii luarii in garantie a unui asemenea imobil, a mai spus acesta. CEC poate primi in garantie o astfel de locuinta, cu conditia sa fi trecut 10 ani de la dobandirea ei. O alta conditie impusa de CEC este ca la instantele judecatoresti sa nu se afle pe rol nicio actiune referitoare la imobilul respectiv, ne-au declarat reprezentantii bancii.
Reprezentantii ING Bank au expus pe larg conditiile in care accepta admiterea in garantie a unei locuinte nationalizate. Astfel, e necesara prezentarea intregului set de documente privind proprietatea in vederea verificarii atat de salariatii bancii, cat si de catre notarul instrumentator.
Totodata, este necesara prezentarea urmatoarelor documente suplimentare: adresa din partea statului sau a persoanei juridice vanzatoare care sa ateste ca a expirat termenul de 10 ani de la data intervenirii operatiunii de vanzare-cumparare si ca nu a fost promovata o actiune in instanta pentru desfiintarea contractului incheiat in baza Legii nr. 112/1995 sau a fost solutionata prin respingerea actiunii in mod definitiv si irevocabil si adresa din partea primariei localitatii in care este situat imobilul din care sa rezulte ca nu s-au formulat cereri sau actiuni in justitie legate de aplicarea prevederilor Legii nr. 10/2001 sau au fost solutionate prin respingerea actiunilor, in mod definitiv si irevocabil, precum si daca Primaria a fost chemata in instanta pentru desfiintarea contractului de vanzare-cumparare incheiat in baza Legii nr. 112/1995. De asemenea, trebuie facuta dovada platii integrale a imobilului daca partile au agreat ca plata pretului sa se efectueze in rate.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani