Raiffeisen International lanseaza actiuni noi in valoare de 1,2 miliarde euro
Data publicarii: 18-09-2007 | Finante-BanciGrupul bancar austriac Raiffeisen International a lansat luni o emisiune de actiuni in valoare de 1,2 miliarde euro (1,7 miliarde dolari), netulburat de agitatia declansata de problemele bancii Northern Rock in sectorul bancar european, relateaza Reuters. Raiffeisen, care se extinde in Europa Centrala si pe piata fostei Uniuni Sovietice, ofera aproape 12 milioane de actiuni noi, care reprezinta 8,3% din capitalul sau, pentru a sustine cresterea regionala si a finanta posibile achizitii, potrivit unui comunicat al bancii, preluat de Reuters.
Actionarul principal al grupului, Raiffeisen Zentralbank (RZB), care detine 70% din Raiffeisen International, va permite ca detinerea sa sa fie usor diluata in cadrul tranzactiei, dar va subscrie totusi aproximativ jumatate din emisiune, lasand restul de 600 milioane euro pentru investitori din afara companiei.
Publicarea stirii a mentinut cotatia actiunilor Raiffeisen, al caror pret a scazut cu doar 2% pana la 100,83 euro, la un nivel superior cotatiei indicelui DJ pentru sectorul bancar european, care a fost afectata de cadere cu peste 30% a cotatiei actiunilor bancii britanice Northern Rock.
"Raiffeisen trebuie sa vanda aproape 600 milioane pe piata, ceea ce nu cred ca reprezinta o problema, nici macar in aceste circumstante", a spus un manager de fonduri de la Constantia Privatbank, Walter Harecker, citat de Reuters.
"Raiffeisen a avut o crestere constanta, iar managementul grupului a aratat ca se pricepe la achizitii si poate gestiona bine fondurile furnizate de actionari", a mai spus Harecker.
Un manager de fonduri pentru pietele emergente din Europa de la compania Barings Asset Management, Matthias Siller, a observat ca "in prezent, capitalul pare sa fie mai usor de vandut decat obligatiunile".
Raiffeisen este al treilea grup bancar din Europa de Est, dupa UniCredit si Erste Bank, care inregistreaza cresteri semnificative ale activelor in special in Rusia si Ucraina. Grupul bancar a aprobat aceasta emisiune luna trecuta si a anuntat ca ar putea folosi castigurile pentru achizitii.
"Raiffeisen International intentioneaza sa se concentreze asupra investitiilor din regiuni ca sud-estul Europei si spatiul fostei Uniuni Sovietice", potrivit unui comunicat de luni al grupului.
Analistul companiei Barings, Matthias Siller, citat de Reuters a spus ca turbulentele din piata creditelor ar putea genera oportunitati de achizitie in regiune.
"Nesiguranta de pe pietele internationale de obligatiuni ar putea crea crize de lichiditate la unele banci mai mici rusesti si kazahe, ceea ce ar putea genera oportunitati de achizitii pentru Raiffeisen si pentru altii", a mai spus Siller.
Actionarii Raiffeisen pot subscrie o actiune noua la fiecare 12 actiuni pe care le au deja, cu incepere de miercuri, pana la data de 3 octombrie, la un pret maxim de 120 euro. Evaluarea ar urma sa aiba loc la data de 3 octombrie, iar tranzactionarea noilor actiuni va incepe la 5 octombrie.
Potrivit cotatiei de la inchiderea sedintei de tranzactionare de la sfarsitul saptamanii trecute, volumul ar fi de 1,22 miliarde euro, se spune in comunicatul Raiffeisen. RZB va exercita 68% din drepturile sale de subscriere, ceea ce va cobori detinerea sa la aproximativ 68%, potrivit calculelor efectuate de Reuters.
In contextul in care actiunile sale se tranzactioneaza la o valoare de aproape 15 ori mai mare decat estimarea de castig din 2008, Raiffeisen este una dintre cele mai scumpe banci din Europa, reflectand sperantele de crestere date de afacerile sale din fostul bloc comunist.
Cotatia actiunilor Raiffeisen a coborat totusi cu 11% in acest an, deoarece investitorii si-au redus vara aceasta detinerile bancare, in contextul turbulentelor pe care problemele din sectorul american al creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc le-au generat in pietele financiare internationale.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman