Ministerul Economiei va definitiva modificarile la Codul Fiscal

Data publicarii: 17-09-2007 | Finante-Banci

Ministerul Economiei va definitiva, luni, modificarile la Codul Fiscal, avand in vedere o serie de masuri care vizeaza in special administrarea, precum modalitati de plata a TVA, a dividendelor, dar si largirea bazei de impozitare pentru contributii, a declarat, luni, Varujan Vosganian.

"Este vorba de o seama de masuri care se refera la procedura si nu se pune problema majorarii unor impozite. De asemenea, vom extinde bazele de impozitare la CAS pentru castigurile salariale mai mari, prin eliminarea plafonului la plata. Este o masura corecta pentru a nu limita nici plata la bugetul de asigurari, nici pensiile", a spus ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian.

Surse din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) au declarat, saptamana trecuta, pentru NewsIn, ca ministerul "pregateste modificari ale Codului Fiscal in domeniul TVA, unde noutatea principala va fi eliminarea taxarii inverse pentru lucrari de constructii, impozitarea profitului si a nerezidentilor".

Potrivit surselor citate, principala noutate pe care Finantele o au in vedere vizeaza introducerea unei cote forfetare (fixe) in domeniul panificatiei. De asemenea, cele mai multe modificari vor fi aduse capitolului TVA pentru a alinia unele prevederi la directivele europene in domeniu.

Totodata, Finantele vor sa elimine masura simplificata de taxare inversa la TVA pentru lucrarile de constructii-montaj, masura a carei punere in practica s-a dovedit dificila pentru majoritatea companiilor. Taxarea inversa se mai aplica in cazul deseurilor, livrarilor de cladiri, materialului lemnos si bunurilor si serviciilor prestate de firme aflate in faliment. In cazul taxarii inverse, furnizorul nu scrie pe factura valoarea TVA, ci face mentiunea taxare inversa, iar beneficiarul trece valoarea pe care o evidentiaza ca taxa colectata si deductibila. Tot la capitolul TVA, vor fi inasprite unele prevederi referitoare la administrarea taxei in scopul combaterii evaziunii fiscale.

Alte modificari vor fi facute la impozitul pe profit, unde se va da posibilitatea incasarii dividendelor din timpul anului, la incheierea trimestrului, si la impunerea nerezidentilor unde Finantele vor sa clarifice unele prevederi care sunt in contradictie cu reglementari ale Codului de procedura fiscala.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: