Basescu: Pensiile private, o lovitura data statului paternalist

Data publicarii: 17-09-2007 | Politica

Sistemul de pensii private a fost lansat astazi, in prezenta sefului statului. Traian Basescu a avut numai cuvinte de lauda pentru implementarea acestui sistem in Romania. Este un semn al capitalismului, spune presedintele si, mai cu seama, o lovitura data statului paternalist. Presedintele crede ca resursele pe care le implica sistemul de pensii private se poate constitui intr-un adevarat catalizator al economiei.

"Pensiile private sunt o lovitura pentru statul paternalist. Sistemul de pensii de stat are lacune, am vazut ca s-a ajuns la un sistem deficitar, datorita iresponsabilitatii. (...) Vorbim astazi despre viitor, sistemul de pensii private va avea rezultate peste 20 de ani. (...) Regret ca nu am posibilitatea sa ma inscriu si eu, dar daca ar fi fost in urma cu zece ani... Ii asigur pe cei care se vor inscrie ca investesc in viitorul lor", a declarat presedintele tarii.

De asemenea, Traian Basescu este de parere ca este nevoie de transparenta in ceea ce priveste investitia banilor angajatilor. "Fiecare cetatean trebuie sa stie ce se intampla cu banii lui", a precizat presedintele.

Salariatii cu varsta pana in 35 de ani sunt obligati, incepand de astazi, timp de patru luni, sa opteze pentru o societate care sa le administreze pensiile private obligatorii. Pilonul II de pensii, asa cum sunt numite pensiile administrate privat,  este obligatoriu pentru angajatii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani si, optional ,pentru cei care au pana in 45 de ani. Fiecare angajat va cotiza, incepand de anul viitor, cu 2% din venitul brut.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: